Δεν ήταν δυνατόν να μη μιλήσει για την κατάσταση στην Ισπανία ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι, από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με φόντο την αναταραχή στο θέμα της Καταλονίας και την ανακοίνωση της Μαδρίτης πως θα αναστείλει την πολιτικής της αυτονομία.

Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ραχόι ξεκαθάρισε πως τα μέτρα για την αναστολή της πολιτικής αυτονομίας της Καταλονίας θα ανακοινωθούν αύριο.

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τα μέτρα αυτά θα έχουν τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης PSOE και Ciudadanos.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως η ισπανική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε περιφερειακές εκλογές τον Ιανουάριο στην Καταλονία, σε συμφωνία με τους Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης. Η προκήρυξη εκλογών εντάσσεται στο πακέτο των σκληρών μέτρων που λαμβάνει η Μαδρίτη αναλαμβάνοντας προσωρινά τον άμεσο έλεγχο της περιοχής, όπως δήλωσε από τους Σοσιαλιστές η Carmen Calvo σε συνέντευξή της σήμερα σε τηλεοπτικό σταθμό.