Με φράκτη κατά μήκος των συνόρων του με το Αφγανιστάν επιχειρεί το Πακιστάν να αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές που δρουν στην περιοχή. Σήμερα, ο πακιστανικός στρατός μετέφερε ξένους δημοσιογράφους στη μεθόριο για να τους παρουσιάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τον Μάρτιο, όταν άρχισε η κατασκευή του φράκτη.

Ο φράκτης αποκλείει πολλά κομμάτια από τα 43 χιλιόμετρα συνόρων που μοιράζονται οι δύο χώρες στις ορεινές περιοχές των φυλών στο Βόρειο Ουαζιριστάν και το Νότιο Ουαζιριστάν.

Στόχος είναι να εμποδίσει ένοπλες οργανώσεις όπως η αλ Κάιντα ή οι Ταλιμπάν να κυκλοφορούν ελεύθεροι μεταξύ των δύο χωρών, όπως το κάνουν τα τελευταία χρόνια.

«Έως τον Δεκέμβριο του 2018 δεν θα υπάρχει ούτε εκατοστό των συνόρων που δεν θα παρακολουθείται» δήλωσε αξιωματικός που ήταν παρών στην ξενάγηση. «Όταν τον τελειώσουμε, αν το θέλει ο Θεός, θα είμαστε σίγουροι για ένα πράγμα, ότι κανείς δεν θα μπορεί να τον περάσει».

Εκτός από τους στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στους γύρω λόφους για να παρακολουθούν τα σύνορα, ο στρατός χρησιμοποιεί και κάμερες που είναι τοποθετημένες στον φράχτη, ο οποίος τη νύχτα φωτίζεται χάρη σε ηλιακούς συλλέκτες.

Αφγανιστάν και Πακιστάν χωρίστηκαν από τη γραμμή Durand, σύνορα μήκους 2.400 χιλιομέτρων που ορίστηκαν από τους Βρετανούς το 1896 και τα οποία αμφισβητεί η Καμπούλ. Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται ότι κρύβουν στο έδαφός τους προπύργια των ανταρτών.