Συνεχίζεται η έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, βρέθηκε αντιμέτωπος χθες με δύσκολες ερωτήσεις που του έκαναν οι πρώην συνάδελφοί του στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Πάντως, ο Σέσιονς για μια ακόμη φορά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάρμοστη επικοινωνία με τη ρωσική κυβέρνηση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, σχολιάζει το CNN.

«Η ανησυχία μου είναι ότι συμμετείχατε σε ένα ύποπτο σχέδιο των Ρώσων και ήσασταν μέρος της υλοποίησής του», δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από το Βερμόντ, Πάτρικ Λίαχι, μετά τον δεύτερο γύρο μιας σειράς έντονων ερωτήσεων που απηύθυνε στον Σέσιονς η επιτροπή, καθώς η διαδικασία παρατάθηκε μέχρι το απόγευμα.

«Λυπάμαι σας γνωρίζω χρόνια και επίσης λυπάμαι εάν το έχετε πράξει αυτό», δήλωσε ο Λίαχι απευθυνόμενος στον Σέσιονς. «Με πλήγωσε που σας άκουσα να λέτε ότι συμμετείχα σε ένα δόλιο σχέδιο. Δεν είχα καμία τέτοια συμμετοχή», απάντησε ο Σέσιονς.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ακρόαση του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης διήρκησε πέντε ώρες, ενώ πέραν από την ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, έγιναν ερωτήσεις για ζητήματα που άπτονται της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη. Ο Σέσιονς, επικαλούμενος δικαίωμα των μελών της αμερικανικής κυβέρνησης (executive privilege) αρνήθηκε να συζητήσει «το περιεχόμενο των απόρρητων συζητήσεων που έχει με τον πρόεδρο Τραμπ».

Με τον τρόπο αυτό, απέρριψε τις ερωτήσεις των Δημοκρατικών αναφορικά με τον τρόπο που διεξάγονται οι συναντήσεις του με τον πρόεδρο. Παρά τις ενημερώσεις που έγιναν πριν από τη διαδικασία, οι γερουσιαστές δήλωσαν ότι παρανόησαν την απόρρητη φύση της επικοινωνίας μεταξύ του υπουργού και του προέδρου.

«Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω την εφαρμογή της παραπάνω δικαιώματος, αλλά ούτε και ν’ αποκαλύψω σήμερα, το περιεχόμενο των απόρρητων συζητήσεών μου με τον πρόεδρο. Είναι καθιερωμένο ότι ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να έχει ιδιωτικές και εμπιστευτικές συνομιλίες με τα μέλη της κυβέρνησης του. Οι επικοινωνίες αυτές, βρίσκονται στον πυρήνα άσκησης του δικαιώματος μη αποκάλυψης του περιεχομένου των συνομιλιών», επισήμανε ο Σέσιονς.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Τσακ Γκράσλεϊ, υποστήριξε τον Σέσιονς μετά από αρκετούς γύρους δύσκολων ερωτήσεων, δηλώνοντας ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, έκανε παρόμοιους ισχυρισμούς για το δικαίωμά του να μην αποκαλύψει συνομιλίες για τη συμμετοχή του στην προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

«Θεωρώ άδικη αυτήν τη συζήτηση για μένα»

Στη διάρκεια των ωρών της ακρόασής του, ο Σέσιονς υπερασπίστηκε στην ακεραιότητά του, έναντι των σκληρών ερωτήσεων που του απηύθυναν οι Δημοκρατικοί και κυρίως ο Αλ Φράνκεν από τη Μινεσότα. Ο Φράνκεν τον ρώτησε για τη διαβεβαίωση που είχε δώσει στη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού του από την Γερουσία για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς είχε δηλώσει ότι δεν είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με οποιονδήποτε που συνδέονταν με τη ρωσική κυβέρνηση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Το ζήτημα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού και δημοσίου ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ για την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετά την επίσημη διαβεβαίωσή του προς την Γερουσία, αποκαλύφθηκε ότι ο Σέσιονς είχε συναντηθεί πολλαπλώς με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ. «Έχω δεσμευτεί στην προσφορά των υπηρεσιών μου για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο των στάνταρτ που υπάρχουν, με αξιοπρέπεια. Έχετε τώρα εμπλακεί σε αυτήν τη μεγάλη συζήτηση για μένα, την οποία θεωρώ άδικη», τόνισε ο Σέσιονς απευθυνόμενος στον Φράνκεν.

Η επίκληση από τον Σέσιονς του δικαιώματος μη αποκάλυψης του περιεχομένου των συζητήσεων που είχε με τον Τραμπ, δυσαρέστησε τους Δημοκρατικούς, που του είχαν αποστείλει επιστολή πριν από την ακρόαση για το ζήτημα αυτό. Οι ίδιοι, ανέμεναν ότι θα τους αποκάλυπτε λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ, γύρω από την αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ. Ο Σέσιονς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ ν’ απαρνηθώ από μόνος μου το δικαίωμα αυτό και από την άλλη μεριά, να διακινδυνεύσω την επίκλησή του, από τον πρόεδρο».

«Δεν ήρθα εδώ για να παγιδευτώ»

Ο Σέσιονς αισθάνθηκε αμήχανα όταν ο Λίαχι τον ρώτησε για την επικοινωνία του με τον ειδικό ανακριτή, Ρόμπερτ Μιούλερ, που διερευνά τη διάπραξη πιθανών ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με πράξεις συνωμοσίας στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους. Ο γερουσιαστής πίεσε τον Σέσιονς ν΄ αποκαλύψει εάν έχει ανακριθεί από τον Μιούλερ, μην επιτρέποντας στον υπουργό Δικαιοσύνης ν’ αποφύγει την απάντηση. Τελικά, ο Σέσιονς δήλωσε: «Η απάντηση είναι όχι».

Στη συνέχεια, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από το Κονέκτικατ, Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ ρώτησε τον Σέσιονς εάν ο ίδιος ή το γραφείο του έχουν δεχτεί αίτημα του Μιούλερ για ανάκριση, με τον υπουργό Δικαιοσύνης ν’ αποφεύγει να δώσει μία ευθεία απάντηση. «Δεν το νομίζω», απάντησε συμπληρώνοντας ότι «δεν έχω ενημερωθεί για κάτι τέτοιο».

Ο γερουσιαστής επέμενε στη συνέχεια, ρωτώντας εάν είναι σίγουρος γι’ αυτό που δηλώνει. Ο Σέσιονς απάντησε ότι θα δώσει μία συγκεκριμένη απάντηση μέσα στις επόμενες ώρες. «Δεν γνωρίζω. Φαίνεται ότι γνωρίζετε. Δεν ήρθα εδώ για να παγιδευτώ. Θα το ελέγξω και θα σας ενημερώσω,” είπε ο Σάσιονς για να συμπληρώσει αργότερα: «Οι άνθρωποι μου, μου έδωσαν ένα σημείωμα, σύμφωνα με το οποίο δεν είχε διατυπωθεί -ακόμη- αίτημα για την ανάκρισή μου. Θα πρέπει να ελέγξετε την πηγή σας».