Τη δέσμευσή της πως θα διευκολύνει όσο περισσότερο είναι δυνατό την παραμονή των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit αναμένεται να δώσει σήμερα η Τερέζα Μέι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που αρχίζει στις Βρυξέλλες.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει πως η διαδικασία παραμονής για όσους ήδη μένουν νόμιμα στη χώρα θα είναι ορθολογική και το κόστος «το πιο χαμηλό δυνατό».

Οι ηγέτες των χωρών- μελών της ΕΕ αναμένεται να εξετάσου τον βαθμό της προόδου που έχει καταγραφεί.

Σε συνάντησή τους αύριο, στην οποία η Βρετανία δεν θα εκπροσωπείται, αναμένεται και επισήμως να καταλήξουν πως δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος στο θέμα του στάτους των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και σε άλλα ζητήματα, ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες στη δεύτερη φάση, αυτή που θα επικεντρωθεί στο εμπόριο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως δεν αναμένεται κάποιο μεγάλο βήμα στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου, ωστόσο μπορεί να υπάρξει πρόοδος στη νέα συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο.

Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, η Μέι επιχειρεί μέσω Facebook να δώσει κι άλλες διαβεβαιώσεις στους τρία εκατομμύρια πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ζουν στη Βρετανία και νιώθουν ανασφάλεια για το μέλλον τους στη χώρα.

Τονίζει πως όσοι ήδη μένουν νόμιμα στη χώρα θα αποκτήσουν το νέο στάτους με τον πιο εύκολο δυνατό τρόπο.

«Ξέρω πως υπάρχει αγωνία για το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία» τονίζει. «Ο κόσμος φοβάται πως η διαδικασία θα είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική και θα έχει εμπόδια δύσκολο να ξεπεραστούν. Θέλω να διαβεβαιώσω πως αναπτύσσουμε μια ηλεκτρονική διαδικασία για την υποβολή αίτησης καθεστώτος μόνιμα διαμένοντος, διαδικασία που σχεδιάζεται με τον χρήστη στο επίκεντρο».

Όπως σημειώνει το BBC, η διαδικασία για τη χορήγηση του καθεστώτος μόνιμα διαμένοντος έχει επικριθεί ως βαθιά γραφειοκρατική και σε κάποιο σημείο της περιλάμβανε τη συμπλήρωση αίτησης… 85 σελίδων.

Βάζοντας τους Ευρωπαίους πολίτες σε προτεραιότητα, η Τερέζα Μέι επιδιώκει να γίνει το ίδιο και με τους Βρετανούς που ζουν στο εξωτερικό.

«Ξέρω πως και οι δύο πλευρές θα σκεφτούν τις προτάσεις με ανοιχτό μυαλό και με ευελιξία και δημιουργικότητα είμαι σίγουρη πως μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών τις επόμενες εβδομάδες» επισημαίνει.

Η Μέι θα μιλήσει απόψε στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών και θέλει ο διάλογος για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας – ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων εμπορίου και άμυνας- να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο ο Τουσκ αναμένεται να προτείνει στους 27 να συζητήσουν μόνοι τους για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν αποχωρήσει το 2019.

Εκτός από τα δικαιώματα των πολιτών, οι δύο πλευρές δεν έχουν επίσης καταλήξει στον λεγόμενο «λογαριασμό» του Brexit αλλά και το τι θα γίνει με το ιρλανδικό σύνορο.

Ομάδα Βρετανών πολιτικών πάντως, τόσο από τους Τόρις όσο και από τους Εργατικούς, καλούν τη Μέι να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν η ΕΕ δεν ανταποκριθεί στις επιθυμίες του Λονδίνου.

Σε επιστολή τους προς τη Βρετανή πρωθυπουργό, την οποία υπογράφουν η καμπάνια Leave Means Leave και προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο που τάσσονται υπέρ του Brexit, τονίζουν πως η κυβέρνηση έχει υπάρξει «περισσότερο κι από υπομονετική» και πλέον απαιτείται «αποφασιστική δράση» για να τερματιστούν τα «πολύ επιβλαβή» επίπεδα αβεβαιότητας.

Όσο για το κακό κλίμα σε βάρος της Μέι, είναι χαρακτηριστικό πως στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Θα έχει συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να πιέσει να ξεμπλοκαριστεί η διαπραγμάτευση, που τονίζει ότι πάει άσχημα εξαιτίας των «κακοτεχνιών» της κυβέρνησης της Μέι.