Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης «έβγαλε» «κόκκινη κάρτα» στην Τουρκία, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για την προετοιμασία των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

«Η Κύπρος δεν πρόκειται να αποδεχθεί, ούτε άνοιγμα κεφαλαίων, ούτε αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης (της Τουρκία), ούτε και φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων(visa)» τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τη φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων, υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας, καθώς, επίσης, και την ανάγκη για συνεργασία της ‘Αγκυρας με όλα τα κράτη-μέλη στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Κατά τη συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, ο υπουργός εξήγησε στους ομολόγους του ότι η Κύπρος έχει την ακράδαντη πεποίθηση ότι «η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ενώ επεσήμανε ότι απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αρχές».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Κύπρου στην υπό διαμόρφωση Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, η οποία θα πρέπει να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συνθήκης και με σεβασμό στις αρχές της διαφάνειας, του μη αποκλεισμού και της αυτονομίας της ΕΕ, με αποκλειστικούς δικαιούχους τα κράτη – μέλη της.