Ολοένα και πλουσιότεροι: οι πιο εύποροι Αμερικανοί είδαν τις περιουσίες φέτος να αυξάνονται, με λίγες εξαιρέσεις μεταξύ αυτών. Όπως τον πρόεδρο Ντόναλν Τραμπ, η περιουσία του οποίου μειώθηκε κατά 600 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την κατάταξη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το περιοδικό Forbes.

Στον κορυφή της λίστας των 400 πλουσιότερων Αμερικανών δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις: ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, η περιουσία του οποίου ανήλθε σε 81 δισεκατομμύρια δολάρια (+8 δισεκατομμύρια). Ο ιδιοκτήτης της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο οποίος αφού κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση, έστω για μία ημέρα τον Ιούλιο, επέστρεψε στη δεύτερη θέση πίσω από τον Γκέιτς έχοντας περιουσία 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων (+14,5 δισεκατομμύρια). Ακολουθεί ο Ουόρεν Μπάφετ, ηλικίας 87 ετών, με 65,5 δισεκατομμύρια (+12,5 δισεκατομμύρια).

Σύμφωνα με το AFP, ο μέσος όρος της περιουσίας που πρέπει να έχει κάποιος για να εισέλθει σε αυτή τη «λέσχη» ολοένα και αυξάνεται: φέτος ανήλθε στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι μια αύξηση 18%.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην 248η θέση του καταλόγου, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας πτώση 600 εκατομμυρίων. Η εκτίμηση του Forbes είναι υψηλότερη από εκείνη του Bloomberg, που πρόσφατα υπολόγισε την περιουσία του Αμερικανού προέδρου στα 2,86 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένη κατά σχεδόν 200 εκατομμύρια σε σύγκριση με πέρυσι.

Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια την περιουσία του μεγιστάνα των ακινήτων: η οικογενειακή επιχείρηση, η Trump Organization, τη διαχείριση της οποίας έχει αναθέσει στους γιους του κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και ο επιχειρηματίας αρνείται να δημοσιεύει τις δηλώσεις εισοδημάτων του.

Ωστόσο το περιοδικό υπενθυμίζει ότι η περιουσία του σχετίζεται άμεσα με περίπου 6 ακίνητα στην καρδιά του Μανχάταν, όπου οι τιμές της αγοράς πολυτελών ακινήτων κατέγραψαν πρόσφατα σημαντική πτώση.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook και ο Λάρι Έλισον, ο ιδρυτής της Oracle, βρίσκονται στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα. Είναι η πρώτη φορά από το 2007 που ο Έλισον δεν βρίσκεται στην πρώτη τριάδα, υπογραμμίζει το Forbes, αν και η περιουσία του αυξήθηκε κατά 1,8 δισεκατομμύρια κι ανέρχεται πλέον στα 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καμία γυναίκα δεν βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. Η πρώτη που συναντάμε καταλαμβάνει την 13η θέση. Είναι η Άλις Ουόλτον, η κόρη του ιδρυτή των πολυκαταστημάτων Wal-Mart, του Σαμ Ουόλτον, ο οποίος ασχολείται κυρίως με τις τέχνες και έχει αφήσει τη διαχείριση της εταιρείας στους αδελφούς του. Η περιουσία της ανέρχεται σε 38,2 δισεκατομμύρια, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνεται μια ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης που υπολογίζεται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια.