Οι καθηγητές Τζάνετ Ρόουλι -86 ετών- Μπράιαν Ντράκερ -56 ετών- και Νίκολας Λίντον -54 ετών- βραβεύτηκαν από κοινού στην κατηγορία των ιατρικών τεχνικών για την ανάπτυξη του Imatinib, ενός αντικαρκινικού φαρμάκου που χορηγείται κυρίως για τη θεραπεία ορισμένων μορφών λευχαιμίας και για γαστρεντερικούς ή δερματικούς όγκους.

«Σήμερα ασθενείς που είχαν προσδόκιμο ζωής 3 έως 5 χρόνια μπορούν να ζουν 30 χρόνια χάρη στη θεραπεία αυτή», εξήγησε ο γιατρός Ντράκερ που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των βραβείων.

Η Επιτροπή έδωσε επίσης το Βραβείο Ιαπωνίας 2012 στον 68χρονο ιάπωνα εφευρέτη Μασάτο Σαγκάβα, στην κατηγορία του περιβάλλοντος, της ενέργειας και των υποδομών για την τελειοποίηση ενός μαγνητικού υλικού και τη βιομηχανοποίησή του.

Οι μαγνήτες NdFeB τους οποίους εφηύρε ο Σαγκάβα θεωρούνται οι πιο ισχυροί διαρκείς μαγνήτες που προσφέρουν σπάνιες ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε κινητήρες και μικροκινητήρες και εντάσσονται σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα κινητά τηλέφωνα, ιατρικά συστήματα μαγνητικής τομογραφίας, κλιματιστικά, σκληροί δίσκοι και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές στις οποίες δίνουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Η επιτροπή του Βραβείου της Ιαπωνίας πραγματοποιεί κάθε χρόνια μια αυστηρή επιλογή σε δύο μεγάλους επιστημονικούς προκαθορισμένους τομείς, εξετάζοντας τη σημασία, όχι μόνο μιας ανακάλυψης σε θέματα γνώσεων, αλλά και τη συμβολή της στην κοινωνία, η οποία έχει ήδη διαπιστωθεί ή επισημανθεί.

Πέρσι οι βραβευθέντες ήταν οι Αμερικανοί Ντένις Ρίτσι και Κεν Τόμσον, οι οποίοι ανέπτυξαν το λειτουργικό σύστημα Unix στην πληροφορική, καθώς και οι ιάπωνες ερευνητές Τανταμίτσου Κισιμότο και Τόσιο Χιράνο οι οποίοι συνέβαλαν στη θεραπεία της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας.

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 50 εκατομμυρίων γεν (500.000 ευρώ) ανά κατηγορία. Η ανακήρυξη των βραβευθέντων γίνεται κάθε χρόνο τον Ιανουάριο και η απονομή των βραβείων πραγματοποιείται σε μεγαλειώδη τελετή στο Τόκιο, τον Απρίλιο, παρουσία του αυτοκρατορικού ζεύγους.