Οι επιχειρήσεις στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επωφεληθούν από τη σιγουριά μιας περιορισμένης μεταβατικής περιόδου κατά τη διάρκεια του Brexit, όπως εκτίμησε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Έτσι «μπορούμε να παρέχουμε μεγαλύτερη σιγουριά για τις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο Χάμοντ.

Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας ανακοίνωσε πάντως πως είναι απολύτως δυνατό η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μεταβατική συμφωνία, και οι επιχειρήσεις πρέπει να εργαστούν περισσότερο για να προετοιμαστούν για απότομη έξοδο.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν βρεθεί σε τέλμα, θυμίζει το Reuters, και είναι χαρακτηριστικό πως οι συνομιλίες για τη μεταβατική περίοδο δεν έχουν αρχίσει καν, ενώ η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ τοποθετείται τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συζητήσουν το Brexit και σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος τους, δεν θα υιοθετήσουν κατευθυντήριες γραμμές για πιθανές μεταβατικές ρυθμίσεις πριν από τον Δεκέμβριο.

Η JPMorgan ανακοίνωσε χθες ότι η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία αυξήθηκε στο 25% από το 15% προηγουμένως, συμβαδίζοντας με την μέση εκτίμηση οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα.

«Είναι απολύτως εφικτό, παρόλο που μπορεί να είναι εξίσου λυπηρό, να υπάρξει ένα σκληρό Brexit χωρίς μεταβατική περίοδο και χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για αυτό το πιθανό σενάριο, ιδιαίτερα στον ασφαλιστικό κλάδο», δήλωσε ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Εντ Σίμπλεϊ.