Η κράτηση δύο Καταλανών ακτιβιστών- είναι η πρώτη φορά που εξέχουσες προσωπικότητες του κινήματος υπέρ της απόσχισης φυλακίζονται μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου- είναι δικαστικό και όχι πολιτικό ζήτημα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας.

Χθες, το δικαστήριο έδωσε εντολή να οδηγηθούν στη φυλακή χωρίς εγγύηση οι επικεφαλής δύο οργανώσεων για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο εισαγγελέας υποστηρίζει πως οι Jordi Sanchez και Jordi Cuixart διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην ενορχήστρωση των διαδηλώσεων υπέρ της ανεξαρτησίας που, τον περασμένα μήνα, παγίδεψαν αστυνομικούς μέσα σε κτίριο της Βαρκελώνης και κατέστρεψαν τα οχήματά τους.

«Δεν είναι πολιτικοί κρατούμενοι επειδή η απόφαση για τη φυλάκισή τους σχετιζόταν με ένα αδίκημα που διαπράχθηκε» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Ραφαέλ Καταλά.

Ο Καταλά απάντησε ουσιαστικά στον πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος σχολίασε τη φυλάκιση των δύο ανδρών γράφοντας στο Twitter «δυστυχώς έχουμε και πάλι πολιτικούς κρατούμενους».