Για την εκλογική του νίκη συνεχάρησαν οι υπουργοί της ΕΕ τον Αυστριακό Σεμπάστιαν Κούρτς, αν και ορισμένοι δεν έκρυβαν την αμηχανία τους για το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, που μπορεί να μπει στη νέα κυβέρνηση.

Το Κόμμα της Ελευθερίας – FPO έλαβε περίπου 26% στις εκλογές της Κυριακής, ενισχυμένο από τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη το 2015, με τον Κουρτς να στήνει την προεκλογική του καμπάνια πάνω σε αντιμεταναστευτική πλατφόρμα.

«Καλή επιτυχία» στο σχηματισμό μιας «σταθερής» και «φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης στην Αυστρία ευχήθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε επιστολή του προς τον ηγέτη των Αυστριακών Συντηρητικών, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην επιστολή του ο Ζ. Κλοντ Γιούνκερ, συγχαίρει θερμά τον Σεμπάστιαν Κουρτς για την ξεκάθαρη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία και επισημαίνει ότι, σε λιγότερο από ένα χρόνο, η Αυστρία θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ και θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση πολλών και σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ αναμένεται να μιλήσει τηλεφωνικά σήμερα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

Άλλοι πάντως δεν έκρυβαν την αμηχανία τους. «Δεν έχω κάποιο πρόβλημα προσωπικά με τον Κουρτς. Δεν ακολουθούμε την ίδια πολιτική γραμμή, αυτό δεν έγινε ποτέ και ούτε θα γίνει» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Προειδοποίησε δε τη Βιέννη μα μην συνταχθεί με τους φανατικούς πολέμιους της μετανάστευσης, όπως την Ουγγαρία, της οποίας η κυβέρνηση είναι επίσης ευρωσκεπτικιστική.

«Είμαστε χαρούμενοι που ένα αδελφό κόμμα κέρδισε τις εκλογές… είμαστε χαρούμενοι που ο υποψήφιος τους, που κέρδισε, αντιπροσωπεύει παρόμοιες θέσεις σε σχέση με τη μετανάστευση με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Peter Szijjarto.

Καθώς η Αυστρία κλίνει προς τα δεξιά, ο Αυστριακός επίτροπος Γιοχάνες Χαν επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις πως η Βιέννη μπορεί να γίνει το νέο «κακό παιδί» της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Να μην ξεχνάμε πως μόλις πριν ένα χρόνο η Αυστρία εξέλεξε πρόεδρο από τους Πράσινους και τώρα μοιάζει το κόμμα αυτό να μένει εκτός Βουλής. Υπάρχει τεράστια κινητικότητα στους ψηφοφόρους» τόνισε.

«Κάθε κυβέρνηση θα έχει ευρωπαϊκή ατζέντα επειδή όλα τα μεγάλα κόμματα είναι δεσμευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε.