Χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας απάντησε ο ηγέτης της περιοχής Κάρλες Πουτζντεμόν στο τελεσίγραφο που του είχε απευθύνει η ισπανική κυβέρνηση, μετά το δημοψήφισμα και την ασαφή κήρυξη ανεξαρτησίας με ταυτόχρονη αναστολή της.

Η προθεσμία που είχε δοθεί στον πρόεδρο της Καταλονίας έληξε πριν λίγο και, όπως μεταδίδει το Reuters, στην επιστολή του προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο Πουτζντεμόν δεν δίνει σαφή απάντηση για το εάν κήρυξε την ανεξαρτησία ή όχι.

Αναφέρει ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πως το επόμενο 2μηνο θα πρέπει να γίνει διάλογος ανάμεσα στην Ισπανία και την Καταλονία και πως είναι διαθέσιμος να συναντήσει τον Ισπανό πρωθυπουργό το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Η προσφορά μας για διάλογο είναι ειλικρινής παρά τα όσα έχουν συμβεί» τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει το Reuters, με την ασαφή απάντησή του ο ηγέτης της Καταλονίας «ανοίγει τον δρόμο» στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας να αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής και την άμεση διοίκησή της.