O γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), της οργάνωσης του ΟΗΕ που λειτουργεί ως το κεντρικό διακυβερνητικό φόρουμ για επιστημονική και τεχνική συνεργασία στον πυρηνικό τομέα, επανέλαβε σήμερα ότι το Ιράν υπόκειται παγκοσμίως στο «αυστηρότερο καθεστώς εξακρίβωσης του πυρηνικού του προγράμματος», μετά την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας.

«Οι δεσμεύσεις σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα, τις οποίες έχει αναλάβει το Ιράν βάσει της συμφωνίας JCPOA τηρούνται» διαβεβαίωσε ο Γιουκίγια Αμάνο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις δήλωσε σήμερα ότι προς το παρόν δεν έχει δει καμία προκλητική ενέργεια από μέρος του Ιράν μετά την ομιλία του προέδρου Τραμπ, που τάχθηκε υπέρ μιας περισσότερο συγκρουσιακής προσέγγισης με την Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο.

«Αυτή τη στιγμή, παρακολουθούμε εάν υπάρξουν ενδεχομένως περισσότερες προκλήσεις από τους Ιρανούς, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο» σημείωσε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης με στρατιωτικό αεροσκάφος.

«Με το ρεκόρ αποσταθεροποίησης των Ιρανών από τον Λίβανο στη Συρία, από την Υεμένη στο Αφγανιστάν φυσικά έχουμε το νου μας για κάτι τέτοιο» τόνισε ο υπουργός.

«Αυτή τη στιγμή δεν αλλάζουμε τη στάση μας» κατέληξε.