Παρά τις έντονες πιέσεις και τις απειλές από την Τουρκία, στην έγκριση του νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων προχώρησε σήμερα η Γαλλική Γερουσία, μια κίνηση που εκτιμά ότι θα προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Παρισιού.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε αρχικά εγκριθεί από την Κάτω Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε προκαλέσει την οργή της Τουρκίας καθώς αναφερόταν στις μαζικές σφαγές Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915.

Τώρα αναμένεται η υπογραφή του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί προτού επικυρωθεί και από την Γαλλική Βουλή, έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της η Τουρκία, ήδη από την ψήφιση του νόμου από την Εθνοσυνέλευση, έχει ακυρώσει την αμυντική και πολιτική και οικονομική συνεργασία με τη Γαλλία ενώ έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις.

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, επεσήμανε από το Στρασβούργο ότι η Τουρκία (ως χώρα ή τούρκοι πολίτες) θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να καταδικάσει τη Γαλλία, αν ο υιοθετηθεί νόμος.