Δεν μπορούν να κρύψουν την χαρά τους οι γονείς στην Κίνα αφού πλέον μπορούν να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί καθώς άλλαξε η πολιτική οικογενειακού προγραμματισμού.

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη για τον 39χρονο Σεν Τζουν, κάτοικο Πεκίνου, καθώς τον Απρίλιο γεννήθηκε το δεύτερο παιδί του, 13 χρόνια μετά την γέννηση του πρώτου του παιδιού.

«Το μωρό έφερε ευτυχία στην οικογένειά μας. Η κόρη μας αγαπά πολύ τον μικρούλη της αδελφό και τον φροντίζει συνέχεια » λέει ο Σεν. Πριν από το 2016 ο Σεν και η σύζυγός του δεν είχαν το δικαίωμα να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, καθώς κανείς από τους δύο δεν ήταν μοναχοπαίδι.

Αφότου τροποποιήθηκε η πολιτική οικογενειακού προγραμματισμού, πολλές οικογένειες πλέον ονειρεύονται να μεγαλώσουν ένα δεύτερο παιδί. Άλλωστε και η χώρα έχει την διάθεση να ενθαρρύνει περισσότερους γονείς να αποκτήσουν δεύτερο παιδί όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2017, περισσότερα από 7,4 εκατ. μωρά γεννήθηκαν στην Κίνα, αντιπροσωπεύοντας μία αύξηση της τάξης του 7,8% από την ίδια περίοδο του 2016, ενώ το 57,7% αυτών των νεογνών είχαν ήδη ένα μεγαλύτερο αδελφάκι, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού «People Population News» ο οποίος υπάγεται στην Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού (NHFPC). Επίσης, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας της Κίνας (TFR), το οποίο δείχνει τον μέσο αριθμό παιδιών που θα φέρει στον κόσμο μία γυναίκα έφθασε στο 1,7 το 2016, σε σύγκριση με 1,5-1,6 που ήταν μεταξύ 2000 και 2015, σύμφωνα με στοιχεία της NHFPC.

Η Κίνα έχει εκδώσει νόμους και έχει χορηγήσει οικονομική στήριξη για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών φροντίδας για τη μητέρα και το παιδί. Ήδη 31 περιφέρειες στην επαρχία έχουν επικαιροποιήσει πολιτικές, οι οποίες παρέχουν μεγαλύτερη άδεια μητρότητας. Το 2016 η Κίνα διέθεσε συνολικά 2,91 δισ.γιουάν (περίπου 441,6 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) για την κατασκευή γυναικολογικών και παιδιατρικών κλινικών σε μεγάλες πόλεις.

Μέχρι το 2020 η χώρα θα προμηθεύσει τα νοσοκομεία με 89.000 επιπλέον κρεβάτια για λεχώνες, ενώ θα εκπαιδεύσει 140.000 επιπλέον μαιευτήρες και μαίες. Εξάλλου, έως το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να δημιουργηθούν σε εθνικό επίπεδο περισσότερα κέντρα έκτακτης ανάγκης για τις μητέρες και τα παιδιά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το 2016, ο αριθμός των παιδικών σταθμών σε όλη την Κίνα έφθασε τους 240.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 32,6% από το 2012. Τα ποσοστά εγγραφής στα νηπιαγωγεία ήταν το 2016 στο 77,4%, αυξημένα κατά 12,9% πριν από πέντε χρόνια. Οι αρχές της χώρας έχουν συντάξει ένα πλάνο (2016-2020) με στόχο να καταστεί η προσχολική εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλα τα παιδιά.

Σύμφωνα με μία έρευνα η οποία διεξήχθηκε από κοινού από το ραδιοφωνικό κανάλι Radio Guangdong News Channel και διάφορες ιστοσελίδες με αντικείμενο την γονιμότητα, κατέδειξε οτι το 63% των ερωτηθέντων από 10.000 διάφορες οικογένειες που είχαν ήδη ένα παιδί, δήλωσε πιο ευτυχισμένο μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους.

Η Τζου Τζαοχόνγκ η οποία εργάζεται σε μία ξένη εταιρεία στο Πεκίνο δήλωσε ευτυχισμένη μετά τη γέννηση φέτος του δεύτερου παιδιού της, παρόλο που μερικές φορές αισθάνεται κουρασμένη όταν γυρνώντας από τη δουλειά φροντίζει τα παιδιά της. Εκφράζει δε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν βελτιωμένες πολιτικές, όπως π.χ. μεγαλύτερη άδεια μητρότητας και πιστεύει παράλληλα ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο για τα παιδιά που μεγαλώνουν στην Κίνα.