Αφού μπήκαν αρχικά οι ειδικές δυνάμεις ως προπομποί, τώρα και μηχανοκίνητες δυνάμεις της Τουρκίας μπήκαν στην επαρχεία της Ιντλίπ. Σύμφωνα με την Hurriyet το κονβόι αποτελείτο από 30 θωρακισμένα οχήματα και πάνω από 100 στρατιώτες και κομμάντος. Εν τω μεταξύ περίπου 15 τανκς στάλθηκαν στην περιοχή του Οκιουλπινάρ όπου ξεκίνησε να φτιάχνεται ένα τείχος κοντά στα σύνορα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τουρκικές δυνάμεις που εισήλθαν αργά χθες Πέμπτη στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας έχουν αρχίσει να λαμβάνουν θέσεις με προφανή στόχο να περιορίσουν τους Κούρδους παραστρατιωτικούς, δήλωσε ένα ανώτερο στέλεχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) οι οποίες συμμετέχουν στην επιχείρηση,

«Οι συμμαχικές τουρκικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στο συριακό έδαφος και έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν θέσεις παρακολούθησης», δήλωσε ο Μουσταφά Σετζάρι, αξιωματούχος του SDF. Η Τουρκία έχει στείλει μια αυτοκινητοπομπή 30 στρατιωτικών οχημάτων στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία μέσω του περάσματος Μπαμπ αλ Χάουα στην Ιντλίμπ, δήλωσαν Σύροι αντάρτες και ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο στρατός της χώρας πρόκειται να αναπτυχθεί στην Ινλτίμπ, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα διεξάγει «μια σοβαρή επιχείρηση» μαζί με τους Σύρους αντάρτες που στηρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία, η οποία συνήφθη τον προηγούμενο μήνα μεταξύ της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.

Η Άγκυρα στηρίζει ενεργά τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2011 οπότε ξέσπασε ο εμφύλιος. Όμως από πέρυσι επικεντρώνεται στη διασφάλιση των συνόρων της, τόσο από τους τζιχαντιστές όσο και από τις κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλο μέρος της μεθορίου μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

Η συμφωνία που υπέγραψε στην Αστάνα του Καζακστάν με τους συμμάχους του Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν, προβλέπει τον περιορισμό των συγκρούσεων σε πολλές περιοχές της Συρίας, στις οποίες περιλαμβάνονται η επαρχίας Ιντλίμπ και οι γειτονικές της περιοχές στα βορειοδυτικά, που είναι η πλέον πολυπληθής ανταρτοκρατούμενη περιοχή της χώρας.

Η Ταχρίρ αλ Σαμ, μια ισχυρή συμμαχία τζιχαντιστών που ελέγχει μεγάλο μέρος της περιοχής αυτής, δεν συμμετέχει στη συμφωνία για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με κάποιες από τις συριακές οργανώσεις που στηρίζονται από την Τουρκία.

Ωστόσο οι δυνάμεις της συνόδευσαν χθες το βράδυ την τουρκική αυτοκινητοπομπή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι επεσήμαναν ότι πιθανόν να σταματήσουν οι μάχες μεταξύ τους. Η αυτοκινητοπομπή κατευθυνόταν προς την Σέιχ Μπάρακατ, μια ορεινή περιοχή που δεσπόζει πάνω από την ανταρτοκρατούμενη περιοχή και το υπό κουρδικό έλεγχο καντόνι Αφρίν.