Βήμα κατά της συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα αναμένεται να κάνει με τη σημερινή του ομιλία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σηματοδοτώντας μια πιο επιθετική προσέγγιση αναφορικά με την ιρανική δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή, η οποία απειλεί να περιπλέξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

Από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει πως δεν θα πιστοποιήσει τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, την οποία έχει χαρακτηρίσει «τη χειρότερη που έγινε ποτέ» θεωρώντας πως δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Μια τέτοια κίνηση πάντως, όπως σημειώνει το Reuters, αγνοεί όλες τις προειδοποιήσεις για πιθανό κίνδυνο υποβάθμισης της αξιοπιστίας της Ουάσιγκτον.

Αυτό το βήμα πίσω του Τραμπ δεν σημαίνει ωστόσο πως οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία αλλά δίνει στο αμερικανικό Κογκρέσο προθεσμία 60 ημέρων για να αποφασίσει εάν θέλει να επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις στην Τεχεράνη, κυρώσεις που ανεστάλησαν με τη συμφωνία την εποχή της διακυβέρνησης Ομπάμα.

Διεθνείς επιθεωρητές λένε πως το Ιράν έχει συμμορφωθεί με τη συμφωνία αλλά ο Τραμπ υποστηρίζει πως η Τεχεράνη παραβιάζει το πνεύμα της συμφωνίας και πως δεν έχει κάνει τίποτα στους τομείς του προγράμματος βαλιστικών πυραύλων και της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης προς τη Χεζμπολάχ και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Φέροντας τις υπογραφές των ΗΠΑ, Βρετανίας,Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Κίνας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιράν, η συμφωνία προέβλεπε την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.