Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak πως η διένεξη μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον προκλήθηκε από τον νυν πρέσβη των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον «θυσιάζει» τις σχέσεις της με τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

«Θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, το πρόσωπο που προκάλεσε αυτό το θέμα είναι ο πρέσβης εδώ. Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να θυσιάζουν ένα στρατηγικό εταίρο για ένα πρέσβη που δεν γνωρίζει την θέση του» δήλωσε ο Ερντογάν σε κυβερνήτες επαρχιών στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως θα ήταν κρίμα αν η Ουάσιγκτον κυβερνάτε από έναν απεσταλμένο. Ο τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ακόμα πως η Τουρκία θα πάψει να χρησιμοποιεί αυτόματα όπλα Sig Sauer που παράγονται στις ΗΠΑ καθώς: «Δεν χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως ο υπάλληλος του προξενείου των ΗΠΑ που συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία είχε «ξεκάθαρους δεσμούς» με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν που η Τουρκία θέλει να εκδοθεί σε αυτήν.

Ο τούρκος ηγέτης άσκησε επίσης δριμύτατη κριτική στις ΗΠΑ για την στήριξη που παρέχουν στο παρακλάδι του κουρδικού PKK στην Συρία PYD. «Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ο τρομοκρατικός διάδρομος που φτιάχτηκε νότια της Τουρκίας είναι για να χτυπηθεί το Ισλαμικό Κράτος. Ο στόχος είναι να πολιορκηθεί η Τουρκία» κατέληξε.