Την Εθνική Γιορτή της ετοιμάζεται να γιορτάσει η Ισπανία με την πολιτική κρίση στην Καταλονία να μα κορυφώνεται καθώς η κήρυξη της ανεξαρτησίας έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.

Η επιχείρηση ενότητας, με αφορμή την εθνική εορτή, έρχεται μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε στο ισπανικό κοινοβούλιο πως η χώρα αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή απειλή στα χρόνια της δημοκρατίας της.

Έδωσε μάλιστα στην Καταλονία προθεσμία πέντε ημερών για να αποσαφηνίσει εάν έχει κηρύξει ανεξαρτησία ή όχι.

Η Εθνική Γιορτή είναι αργία και τιμά την επανένωση της Ισπανίας και την πρώτη άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική, το 1492.

Στην πρωτεύουσα Μαδρίτη προγραμματίζεται παρέλαση με τον βασιλιά Φελίπε και τον Μαριάνο Ραχόι. Εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

Οι φετινές εκδηλώσεις, ωστόσο, διοργανώνονται εν μέσω αναταραχής, μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου στην Καταλονία, το οποίο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε παράνομο.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει απευθύνει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση της Καταλονίας, να διευκρινίσει ένα κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία. Εάν ναι, θα έχει ακόμα τρεις ημέρες προθεσμία να την αποσύρει.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Μαδρίτη θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος που της επιτρέπει να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής και να επιβάλει την τάξη. Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Ξεπέρασαν τους χίλιους οι τραυματίες την ημέρα του δημοψηφίσματος

Την όρασή του χάνει «είτε μερικώς είτε εξ ολοκλήρου» από το ένα του μάτι ένας από τους τραυματίες που χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα την ημέρα του δημοψηφίσματος, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας της Καταλονίας Τόνι Κομίν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των τραυματιών από την επέμβαση των αρχών καταστολής ξεπέρασε τους 1.000. «Ήδη υπάρχουν πάνω από 1.000 άνθρωποι που υπέστησαν σωματικές κακώσεις και τραύματα, στην πλειονότητά τους μώλωπες, αλλά επίσης και κατάγματα, σκισίματα, ή αιματώματα, που εμφανίζονται και εξαπλώνονται όσο περνούν οι μέρες» δήλωσε.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο τη La Vanguardia, πως το υπουργείο έχει δρομολογήσει πρόγραμμα στήριξης στους επαγγελματίες στην παροχή πρώτων βοηθειών για να ανταπεξέρχονται σε περιπτώσεις πολιτών που προσέρχονται στις υπηρεσίες υγείας με τέτοιου είδους ψυχολογικές επιπτώσεις από τα επεισόδια».