Τρεις εβδομάδες μετά το πλήγμα του κυκλώνα Μαρία στο Πουέρτο Ρίκο, ο απολογισμός αυξήθηκε στους 44 νεκρούς στο νησί, δήλωσε ο κυβερνήτης αυτής της αμερικανικής περιοχής, ο Ρικάρδο Ρουσελιό-Νεβάρες.

Σε ανακοίνωσή του, με την οποία ζήτησε επίσης από την Ουάσινγκτον να εκταμιεύσει περισσότερα κεφάλαια για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, ο Ρουσελιό-Νεβάρες ανέφερε ότι ένας άνθρωπος απεβίωσε εξαιτίας των καταγμάτων στο κρανίο που είχε υποστεί.

«Επιβεβαιώθηκαν επίσης τέσσερις θάνατοι εξαιτίας λεπτοσπείρωσης», ασθένειας που προκαλείται από τα ούρα ορισμένων οικόσιτων και άγριων ζώων, ανέφερε.

Τρεις εβδομάδες μετά το πέρασμα του κυκλώνα Μαρία, που όταν έφθασε στο νησί ήταν κατηγορίας 4, 5.700 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη στέγη, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα η ύδρευση, ούτε η ηλεκτροδότηση—ως προς το ρεύμα, το δίκτυο έχει αποκατασταθεί μόλις κατά το 16%.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο ζήτησε έτσι από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εκταμιεύσει άλλα 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Την περασμένη Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει τη χορήγηση ενός πακέτου βοήθειας 29 δισεκ. δολαρίων στο νησί.

Το γραφείο του κυβερνήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν απάντησε όταν ερωτήθηκε για το ύψος της βοήθειας που έχει ζητήσει το Πουέρτο Ρίκο. Κατά εκτιμήσεις, το ποσό αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό χρέος του νησιού (73 δισεκ. δολάρια).

Η οικονομική κατάσταση της περιοχής ήταν ήδη πολύ περίπλοκη πριν από το πλήγμα του κυκλώνα, και η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο είχε ζητήσει η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης τον Μάιο.

Από το 2006, η οικονομική κρίση έχει εξωθήσει το 10% του πληθυσμού να εγκαταλείψει το Πουέρτο Ρίκο, όπου το ποσοστό της φτώχειας φθάνει το 46%.