Το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ όσο πάει και ανοίγει καθώς και οι δύο πλευρές ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Τα μέτωπα είναι ολοένα και πιο πολλά. Οι συλλήψεις όμως Τούρκων πολιτών που εργάζονταν ως υπάλληλοι στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία φαίνεται πως ξεχείλισαν το ποτήρι.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, τουρκικές και διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και πολλοί ευρωπαίοι σύμμαχοι της Τουρκίας, τονίζουν πως οι συλλήψεις και κατασχέσεις είναι αυθαίρετες και κατηγορούν το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποίησε το πραξικόπημα ως πρόφαση για να πλήξουν και να σιγήσουν την όποια αντιπολίτευση στη χώρα.

Ο Μπουρχάν Κουζού ένας σύμβουλος του Ερντογάν και βετεράνος βουλευτής του AKP είπε στο Al Jazeera πως οι ΗΠΑ ενοχλήθηκαν από την κράτηση του υπαλλήλου της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, γιατί είχε πληροφορίες για την ανάμειξη των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος.

«Οι ΗΠΑ εκνευρίστηκαν από την εξέλιξη αυτή καθώς ο ρόλος τους στην απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να αποκαλυφθεί μέσω αυτού του ανθρώπου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Al Jazeera δεν μπόρεσε να λάβει μια απάντηση από τις αμερικανικές Αρχές σχετικά με τον ισχυρισμό αυτό καθώς η 9η Οκτωβρίου ήταν δημόσια αργία στις ΗΠΑ.

Το θέμα είναι πως η κόντρα κινδυνεύει να λάβει και άλλες πιο σοβαρές διαστάσεις καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Κούρδους στη Συρία που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος πέρα από τις επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ, να σημειωθεί ακόμα και από λάθος «στρατιωτική» σύγκρουση των ΗΠΑ με την Τουρκία στο έδαφος της Συρίας.