Η Δανία φαίνεται ότι θα είναι η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που θα περιορίσει τη χρήση της μπούρκα και του νικάμπ, που φορούν κάποιες μουσουλμάνες, αφού τα περισσότερα κόμματα στο δανέζικο κοινοβούλιο τάχθηκαν υπέρ κάποιου είδους απαγόρευσης για τα καλύμματα του προσώπου.

Τα ισλαμικά καλύμματα που καλύπτουν μέρος ή ολόκληρο το πρόσωπο, όπως η μπούρκα και το νικάμπ διχάζουν την κοινή γνώμη σε όλη την Ευρώπη, θέτοντας τους υπέρμαχους της θρησκευτικής ελευθερίας απέναντι στους υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους καλύμματα είναι ξένα από πολιτιστική άποψη ή συμβολίζουν την καταπίεση των γυναικών.

Το νικάμπ αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια, ενώ η μπούρκα καλύπτει και τα μάτια με ένα αραιό πλέγμα. Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Βουλγαρία και το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας έχουν επιβάλει κάποιους περιορισμούς για τις γυναίκες που θέλουν να φορούν καλύμματα για ολόκληρο το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν πρόκειται για απαγόρευση σε μια θρησκευτική ενδυμασία, πρόκειται για μια απαγόρευση στην κάλυψη του προσώπου», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Γιάκομπ Έλεμαν-Γιένσεν, εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Κόμματος, αφού το κόμμα του, το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό, αποφάσισε να στηρίξει την απαγόρευση. Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει απαγόρευση της νικάμπ και της μπούρκα, πρόσθεσε. Περίπου 200 γυναίκες στη Δανία φορούν τέτοιου είδους καλύμματα, σύμφωνα με ερευνητές.

Η τρικομματική κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας, ο σύμμαχός της το Κόμμα του Δανέζικου Λαού και το βασικό αντιπολιτεύομενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών έχουν πει ότι τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης, αν και ακόμα συζητούν το πώς θα σχεδιαστεί και θα εφαρμοστεί η απαγόρευση.

«Θα υπάρξει απαγόρευση της κάλυψης προσώπου στη Δανία. Έτσι έχουν τα πράγματα», δήλωσε στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών Άντερς Σάμιουελσεν.

Το κόμμα του, η Φιλελεύθερη Συμμαχία, ήταν στον παρελθόν από τους πιο ένθερμους αντιμαχόμενους της απαγόρευσης, λέγοντας ότι περιορίζει την ικανότητα των ανθρώπων να επιλέγουν ελεύθερα την περιβολή τους αλλά τώρα ευθυγραμμίστηκε με τα άλλα κόμματα του συνασπισμού, τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους.

«Άρα, εάν είναι πρακτικά δυνατόν να έχουμε τέτοια απαγόρευση χωρίς να προδίδουμε τον εαυτό μας ή τις αξίες μας, τότε η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα την ψηφίσει», δήλωσε ο Σάμιουελσεν.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα στη Δανία, έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει επί της αρχής μια απαγόρευση για ενδύματα όπως η μπούρκα, η οποία, όπως λένε, καταπιέζει τις γυναίκες.

«Είμαστε έτοιμοι να απαγορεύσουμε τη μπούρκα εάν είναι αυτό που θα χρειαστεί… αλλά υπάρχουν κάποια διλήμματα, αναφορικά με το πώς θα εφαρμοστεί μια απαγόρευση και όχι μόνο», δήλωσε η ηγέτις των Σοσιαλδημοκρατών Μέτε Φρέντρικσεν κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή χθες.

Η κυβέρνησης της Νορβηγίας πρότεινε τον Ιούνιο απαγόρευση των ισλαμικών καλυμμάτων προσώπου σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και πανεπιστήμια.