Ο Έντμουντ Μπράτον καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή κάθειρξης με την κατηγορία της πρόκλησης φθορών σε ξένη περιουσία καθώς και της απειλής για διάπραξη εγκλήματος. Ο 48χρονος είχε ρίξει το αυτοκίνητό του με 130 χλμ/ώρα πάνω στο σπίτι της πρώην κοπέλας του, στο Λονδίνο, καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος του. Ενώ δεν δίσταζε να της στέλνει και απειλητικά για τη ζωή της μηνύματα σε μία έκρηξη ζήλιας.

Αυτό ωστόσο δεν ήταν το μόνο περίεργο στην υπόθεση του καθώς ο Μπράτον πρωταγωνίστησε σε μία δικαστική διαμάχη ενώ ήταν κρατούμενος. Κάποια στιγμή αντιλήφθηκε ότι οι φύλακες άνοιγαν στο πλαίσιο ελέγχου την αλληλογραφία του χωρίς την έγκρισή του. Έτσι αποφάσισε να μηνύσει τη διοίκηση των φυλακών για παραβίαση των προσωπικών δικαιωμάτων του και μάλιστα έφτασε την υπόθεση στα άκρα.

Εν τέλει το δικαστήριο του επιδίκασε αποζημίωση 98.000 δολαρίων για την παραβίαση των δικαιωμάτων του. Από εκείνη τη στιγμή άνοιξε ο ασκός του Αιόλου μέσα στη φυλακή HMP Onley. Άρχισε να δέχεται αλληλογραφία από άλλους κρατούμενους για συμβουλές πώς μπορούν να κερδίσουν και αυτοί χρήματα από παραβιάσεις των φυλακών προς αυτούς.

«Αρχικά», εξηγεί ο Μπάρτον, «πρέπει να εξαντλεί κάποιος όλα τα ένδικα μέσα, εντός φυλακής. Να κάνει κάθε γραπτή καταγγελία σε κάθε βαθμίδα που μπορεί. Εάν βρει και άλλους φυλακισμένους που θα καταθέσουν και εκείνοι επιστολές με τις περιπτώσεις τους επώνυμα τότε θα βοηθήσει αρκετά την υπόθεσή τους. Μετά επικοινωνείς με το Τμήμα Δημόσιου Δικαίου και πας την υπόθεση δικαστικά». Ενώ συμπλήρωσε πως «εάν αρχίσουμε να τους κοστίζουμε χιλιάδες ευρώ σε κάθε υπόθεση που θα χάνουν τότε μπορεί να βάλουν μυαλό και να μην χώνονται στα προσωπικά μας».