Σε εφαρμογή έθεσε το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο τα μέτρα κατά των εγκλωβισμένων, με τα οποία ζητά την καταβολή δασμών σε τρόφιμα. Έτσι, σήμερα η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ μετέφερε μόνο φάρμακα.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι οι Ελληνοκύπριοι πουλούν όσα δεν χρειάζονται σε Τουρκοκύπριους και ότι το θέμα των εγκλωβισμένων «τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι τα μέτρα αποδεικνύουν ποιος πραγματικά είχε τη βούληση για επίλυση του Κυπριακού στο Κρανς Μοντανά και ποιος όχι. «Θα υπάρξουν καταγγελίες και περαιτέρω διαβήματα ή και μέτρα, αν χρειαστεί», προσέθεσε. Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυπριακή κυβέρνηση να καταβάλει σε ένα παράνομο καθεστώς τα οποιαδήποτε τέλη.

Σε ερώτηση, αν δημιουργείται μια μη αναστρέψιμη πορεία διχοτόμησης με αυτά που συμβαίνουν, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε: «Δεν βλέπω μη αναστρέψιμη πορεία, οπωσδήποτε όμως τα μέτρα δείχνουν μια προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη πορεία και συνεπώς δεν είναι τυχαία ούτε η στάση της Τουρκίας ούτε και του κ. Ακιντζί, ο οποίος ουδεμία θέση λαμβάνει για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν».

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την εξέλιξη ατυχή, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μονομερή απόφαση της διοίκησης, όπως αναφέρουν, των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, όχημα της δύναμης με ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησε το πρωί από τη Λευκωσία για την Καρπασία, ακολουθώντας την πρακτική των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ελληνοκυπρίους και Μαρωνίτες στο βόρειο τμήμα του νησιού βασίζεται στη Συμφωνία Γ’ Βιέννης, μεταξύ των πλευρών. Εβδομαδιαίως, σημειώνεται, αποστέλλονται βασικές προμήθειες σε εκατοντάδες ηλικιωμένους και άλλα ευάλωτα άτομα.

Η Ειρηνευτική Δύναμη «εκφράζει ετοιμότητα να παράσχει κάθε βοήθεια στις πλευρές με στόχο να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή διευθέτηση του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες των δύο κοινοτήτων», καταλήγει η ανακοίνωση.