Την απέλαση 15 διπλωματών της Κούβας διέταξε η κυβέρνηση Τραμπ, μετά την απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας από τις ΗΠΑ να απομακρύνει περισσότερους από τους μισούς διπλωμάτες τους από την Αβάνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ότι η τελευταία απόφαση λήφθηκε λόγω της «αποτυχίας της Κούβας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα» για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στην Κούβα, το οποίο έχει πέσει θύμα μυστηριωδών «επιθέσεων» που έχουν βλάψει την υγεία τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα μέτρα που λαμβάνονται από τη διοίκηση του προέδρου Τραμπ σηματοδοτούν ένα περαιτέρω χτύπημα στην πολιτική προσέγγιση του προκάτοχού του Μπαράκ Ομπάμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας, πρώην αντιπάλους του Ψυχρού Πολέμου.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο αριθμός των απελάσεων βασίστηκε στο ότι οι αμερικανικές και κουβανικές πρεσβείες θα πρέπει να έχουν «ισάριθμα επίπεδα προσωπικού», ενώ οι έρευνες για τις ανεξήγητες «επιθέσεις» θα συνεχιστούν .

Η απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν μεγάλο μέρος του κουβανικού προσωπικού στην πρεσβεία ανακοινώθηκε στον πρεσβευτή της Κούβας Χοσέ Ραμόν Καμπάνας την Τρίτη και οι διπλωμάτες εχουν επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ, δήλωσε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Η κίνηση έρχεται μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής ότι οι ΗΠΑ μείωσαν δραματικά τη διπλωματική παρουσία τους στην Κούβα, καθώς προειδοποίησαν τους κατοίκους των ΗΠΑ να μην επισκέπτονται την Κούβα λόγω επιθέσεων που προκάλεσαν απώλεια ακοής, ζάλη και κόπωση στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ.