Ένας Ολλανδός επιστήμονας κατάφερε να παρασκευάσει στο εργαστήριο τον ιό της γρίπης των πτηνών, τον Η5Ν1, τον αποκαλούμενο και «ιό των ιών».

Αν και ο ίδιος ο Ρον Φουσιέ του πανεπιστημίου Εράσμους στο Ρόντερνταμ χαρακτήρισε το πείραμά του ως «ανόητο» δήλωσε βέβαιος ότι μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμες, αλλά ανατριχιαστικές ανακαλύψεις.

Ήδη στις υπηρεσίες πληροφοριών σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμός καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ο ιός μπορεί να περάσει στα χέρια τρομοκρατών αποτελώντας ένα θανάσιμο όπλο.

Ο ερευνητής επέμεινε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times ότι η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική και ότι θα πρέπει το περιεχόμενό της να είναι διαθέσιμο σε άλλες ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο. «Το μήνυμα είναι ότι ο H5N1 μπορεί να μεταφερθεί με τον αέρα μεταξύ των θηλαστικών», λέει ο Φουσιέ.

Ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των θηλαστικών και συνήθως μεταδίδεται από την άμεση επαφή με πουλερικά. Σε περιπτώσεις όπου έχουν μολυνθεί άνθρωποι, το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 50%.