Η Μόσχα σέβεται τις εθνικές φιλοδοξίες των Κούρδων ωστόσο τάσσεται υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με αυτή την τοποθέτηση η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα το Ιράκ και τους Κούρδους κατά της λήψης των όποιων μέτρων τυχόν θα αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και κάλεσε και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο ενός ενιαίου ιρακινού κράτους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση της Γαλλίας, η οποία προειδοποίησε σήμερα το ιρακινό Κουρδιστάν ότι πιθανή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση της περιοχής. Ωστόσο το Παρίσι κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ να παραχωρήσει μεγαλύτερη αυτονομία στους Κούρδους.

«Αυτό που θα ήταν σήμερα καλύτερο είναι το ιρακινό Κουρδιστάν να ενσωματωνόταν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, σε συμφιλίωση με το Ιράκ με την απόκτηση της μεγαλύτερης δυνατής αυτονομίας», δήλωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο δίκτυο BFM TV.

«Δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για ανεξαρτητοποίηση…αλλά (αν) μια ανακήρυξη ανεξαρτησίας πραγματοποιείτο, θα προκαλούσε νέες μεγάλες κρίσεις στη Μέση Ανατολή σε μια περίοδο που το Ισλαμικό Κράτος ηττάται στο Ιράκ».