Το «ναι» ήταν αυτό που επικράτησε στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί.

Περίπου 3,45 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν, ενώ το 91,83% των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα επέλεξαν την ανεξαρτησία τους, σύμφωνα με την Tass, επικαλούμενη την τοπική τηλεόραση.

Ο Μπαρζανί προέτρεψε την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ να «προχωρήσει σε σοβαρό διάλογο» με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (ΚΚΓ), «αντί να το απειλήσει» με κυρώσεις. «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά θα ξεπεράσουμε», τόνισε με τηλεοπτικές του δηλώσεις.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «σεβαστεί τη βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων», που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα.

Αντιδράσεις από τη Βαγδάτη

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, απέκλεισε συνομιλίες ανεξαρτησίας με τους Κούρδους. «Δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ή να συζητήσουμε για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος επειδή είναι αντισυνταγματικός», επισήμανε σε τηλεοπτική ομιλία του χθες το βράδυ.

Η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία είναι επίσης ισχυροί αντίπαλοι της απόσχισης της ιρακινής περιοχής, λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχα συναισθήματα στις δικές τους κουρδικές περιοχές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε ότι οι Ιρακινοί Κούρδοι «δεν θα μπορέσουν να βρουν φαγητό», εάν συνεχίσουν να πιέζουν για ανεξαρτησία. «Θα μείνουν με… τη χαρά, όταν αρχίσουμε να επιβάλλουμε τις κυρώσεις μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι όλες οι στρατιωτικές και οικονομικές κυρώσεις βρίσκονται στο τραπέζι.