Το υπουργείο Μεταφορών, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Επικοινωνιών της Τουρκίας, απαγόρευσε στα εμπορικά και τουριστικά σκάφη με σημαία Τουρκίας, να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μπανού Σεν της Hürriyet, το υπουργείο επισήμανε στους περιφερειακούς λιμενικούς διευθυντές ότι από τις 25 Σεπτεμβρίου δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στα τουρκικά πλοία να εγκαταλείψουν τα λιμάνια με προορισμό την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η απόφαση αυτή ήρθε ως… αντίποινο για τη σύλληψη πληρώματος ενός πλοίου με τουρκική σημαία στο λιμάνι του Καλαμακίου, το οποίο πραγματοποίησε κρουαζιέρα στην Κω και στη Ρόδο. Τουλάχιστον, σύμφωνα με το δημοσίευμα του τουρκικού sputniknews, το γεγονός αυτό διαδραμάτισε ρόλο στη συγκεκριμένη απόφαση.

Ο αρμόδιος υπουργός, Μπακανί Αρσλάν, επιβεβαίωσε την απαγόρευση σε ζωντανή εκπομπή του TRT News, λέγοντας: «Απαγορεύσαμε στα εμπορικά σκάφη να ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Από τότε που η Ελλάδα ξεκίνησε να παραβιάζει τους κανόνες και δεν μπόρεσε να ελέγξει όλα αυτά τα εμπορικά πλοία εντός του συστήματος των 24 μέτρων, δημιουργήθηκε κίνδυνος για την Τουρκία να γίνει μια χώρα “λευκής σημαίας”. Αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή. Έχουμε ειδοποιήσει τους συνομιλητές μας και έχουμε αποστείλει ειδικούς για το θέμα».