Εκατομμύρια άνθρωποι στο Πουέρτο Ρίκο παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Μαρία.

Στις φωτογραφίες από δορυφόρο φαίνεται το πριν και το μετά στο νησί, που σήμερα είναι σχεδόν βυθισμένο στο σκοτάδι.

FSGDH

Μακριά από την πρωτεύουσα Σαν Χουάν, οι κάτοικοι παραμένουν απομονωμένοι, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και επικοινωνίες. Πιστεύεται πως οι υποδομές αυτές θα χρειαστούν εβδομάδες για να αποκατασταθούν.

Σε έλλειψη είναι επίσης τα φάρμακα και το καθαρό νερό.

Ο κυβερνήτης του νησιού Ricardo Rossello προειδοποίησε για «ανθρωπιστική κρίση στην Αμερική» και ζήτησε περισσότερη βοήθεια. «Το Πουέρτο Ρίκο είναι μέρος των ΗΠΑ και πρέπει γρήγορα να αναλάβουμε δράση» τόνισε «η καταστροφή είναι τεράστια».

Το Πουέρτο Ρίκο, με χρέος που ξεπερνά τα 72 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην αμερικανική ιστορία.

Ο Rossello προειδοποίησε πάντως πως η αδυναμία των πολιτικών να αντιμετωπίσουν την έλλειψη πόρων μπορεί να προκαλέσει «έξοδο» των Πορτορικανών, οι οποίοι θα μετακινηθούν προς τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε χθες στο Twitter πως το νησί έχει μεγάλα προβλήματα μετά τον τυφώνα Μαρία και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα τον δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρωστά- χωρίς ωστόσο κάποια άλλη αναφορά για τον τρόπο που αυτό μπορεί να γίνει ή να διευκολυνθεί.

Στο νησί πάντως τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, για να αποφευχθούν οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί.

Το 95% των κινητών δεν λειτουργούν στο Πουέρτο Ρίκο, όπου έχει δοθεί προτεραιότητα στην επαναλειτουργία λιμανιών και αεροδρομίων, ώστε να φτάσει περισσότερη βοήθεια. Ωστόσο η πρόσβαση είναι σε πολλά μέρη δύσκολη καθώς το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί και γέφυρες έχουν καταρρεύσει.

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ