Στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ, οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει να αποθηκεύουν τρόφιμα και ειδικά κονσέρβες και ξηρά τροφή καθώς είναι έντονος ο φόβος ενός εμπάργκο εκ μέρους της Τουρκίας, λόγω του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με την Daily Sabah ένα έμπορος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε τίποτα για τους εαυτούς μας. Οι πολίτες φοβούνται πως η Τουρκία θα κλείσει τα σύνορα».

Άνθρωποι συρρέουν στα μπακάλικα και στα μανάβικα προκειμένου να προμηθευτούν αλεύρι, αλάτι, λάδι και άλλα απολύτως απαραίτητα είδη. Οι έμποροι δηλώνουν πως ανεφοδιάζουν τα καταστήματά τους κάθε μέρα, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, ενώ υπάρχουν διαμαρτυρίες για αύξηση των τιμών.

Εκτός από τον εμπορικό κόσμο, υπάρχουν και πολλά μέλη του πολιτικού κόσμου στο Κουρδιστάν που δηλώνουν πως ο χρόνος δεν είναι ο κατάλληλος. Σύμφωνα με αναλυτές, η Τουρκία έχει ακόμα δύο «άσους» πέρα από τις στρατιωτικές πιέσεις. Ο πρώτος είναι το εμπορικό εμπάργκο, καθώς η Τουρκία είναι ο κύριος άξονας για τις εξαγωγές του Κουρδιστάν.

Ο δεύτερος «άσος» έχει να κάνει με το νερό, του οποίου τη ροή ελέγχει επίσης σε μεγάλο βαθμό η Άγκυρα. Η Τουρκία μπορεί να αυξομειώσει την ροή μέσω των φραγμάτων που διαθέτει.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τους Financial Times, περίπου 600.000 βαρέλια πετρέλαιο παράγονται στο Κουρδιστάν κάθε μέρα και από αυτά τα 550.000 πωλούνται στην Τουρκία. Τα 250.000 βαρέλια προέρχονται από την περιοχή του Κιρκούκ που έχει πληθυσμό Τουρκμένων.