Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος που μετέδωσε το πρώτο κανάλι της Γερμανικής Δημόσιας Τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ένωση λαμβάνει 32,5%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 20 %, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)13,5 %, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριστερά 9%.

Στις τάξεις του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ επικρατεί προβληματισμός για τις απώλειες που υπέστη, καθώς φαίνεται ότι μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων που παραδοσιακά στηρίζουν τη Δεξιά στη Γερμανία, μετακινήθηκαν προς το ξενοφοβικό AfD.

«Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Επίσης, αναφέρθηκε στην επιτυχία της Εναλλακτικής για την Γερμανία, τονίζοντας ότι «αυτούς τους ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δίνοντας καλές λύσεις στα προβλήματα».