Ένας αλεξιπτωτιστής των γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων «σκοτώθηκε στη μάχη» σε μια περιοχή μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ, ενώ συμμετείχε σε επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε το Σάββατο το Ελιζέ. Πρόκειται για τον πρώτο γνωστό θάνατο Γάλλου στρατιωτικού από την έναρξη της επιχείρησης Chammal πριν από τρία χρόνια.

Ο στρατιωτικός, ανθυπασπιστής του 13ου συντάγματος αλεξιπτωτιστών, ενεργούσε ως σύμβουλος των τοπικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) όταν τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά εναντίον της θέσης του που εβλήθησαν παρότι δεν είχε εμπλακεί στη μάχη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Πατρίκ Στεζέ, ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Περίπου 1.200 Γάλλοι στρατιωτικοί είναι ανεπτυγμένοι στο ιρακινό και στο συριακό έδαφος στο πλαίσιο της επιχείρησης, η οποία άρχισε στο Ιράκ το 2014 κι επεκτάθηκε στη Συρία το 2015.

Ο συνταγματάρχης Στεζέ εξήγησε ότι ο ανθυπασπιστής συνόδευε «μια τοπική συμμαχική δύναμη που αγωνίζεται εναντίον του Ντάες», χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά. Δεν θέλησε να διευκρινίσει πού ακριβώς, «για να μην αποκαλυφθεί στον εχθρό» μια τοποθεσία όπου δρουν γαλλικές δυνάμεις.

Η αποστολή Chammal έχει σκοπό την υποστήριξη των ντόπιων στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ, κυρίως με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αεροπορική υποστήριξη, αναγνώριση από αέρος και εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «πληροφορήθηκε προς μεγάλη του λύπη» τον θάνατο του στελέχους των γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων, αναφέρει ανακοίνωση του Ελιζέ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας «χαιρέτισε τη θυσία» του στρατιωτικού «κατά την εκπλήρωση της αποστολής του για την υπεράσπιση της πατρίδας μας, την προστασία των συμπολιτών μας και τον αγώνα εναντίον της βαρβαρότητας», προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σε χωριστή ανακοίνωσή της η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί τόνισε ότι «η πατρίδα έχασε ένα από τα παιδιά της, η Γαλλία έναν από τους στρατιώτες της» και εξέφρασε «τη θλίψη της».