Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Συρία καθώς η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον πως Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ χτύπησαν μονάδες του στρατού της Συρίας που υποστηρίζεται από ρώσους κομάντος.

Συγκεκριμένα η Ρωσία κατηγόρησε τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ ότι άνοιξαν πυρ εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων κοντά στη Ντέιρ αλ Ζορ και προειδοποίησε τους Αμερικανούς στρατιωτικούς ότι θα απαντήσει σε περίπτωση που επαναληφθεί ένα ανάλογο περιστατικό.

«Τα συριακά στρατεύματα δέχθηκαν πυρά του πυροβολικού και όλμους από θέσεις στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, όπου βρίσκονται μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ», δήλωσε ο στρατηγός Ίγκορ Κονατσένκοφ του ρωσικού στρατού.

Σύμφωνα με τον Κονατσένκοφ, στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας βρίσκονται στο πλευρό των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στις περιοχές που ήταν στόχος της επίθεσης.

Η Μόσχα ενημέρωσε έναν υψηλόβαθμο εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού μέσω ενός διαύλου επικοινωνίας στο Κατάρ ότι πλέον «τα πυρά που προέρχονται από περιοχές όπου βρίσκονται μαχητές των SDF θα αναχαιτίζονται αμέσως». «Οι θέσεις από τις οποίες προέρχονται τα πυρά θα δέχονται αμέσως πλήγματα με κάθε διαθέσιμο στρατιωτικό μέσο», πρόσθεσε σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ρωσία είχε κατηγορήσει και την Τρίτη τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ ότι βάλλουν εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ και ότι εμποδίζουν την προέλασή τους στον Ευφράτη από όπου προσπαθούν να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, οι Σύροι αντάρτες δημιούργησαν φράγματα στο ρεύμα του Ευφράτη για να εμποδίσουν τα κυβερνητικά στρατεύματα να διασχίσουν τον ποταμό.

Περνώντας τον Ευφράτη ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας πλησίασε το σημείο όπου δρουν οι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον. Το Σάββατο οι SFD κατηγόρησαν τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία ότι τους βομβάρδισε βορειοανατολικά της Ντέιρ αλ Ζορ, κάτι που διέψευσε η Μόσχα.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, τα στρατεύματα του Άσαντ συνεχίζουν την προέλασή τους στη Ντέιρ αλ Ζορ και στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη ανακατέλαβαν 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το ΙΚ.

«Περισσότερο από το 85% του εδάφους της Ντέιρ αλ Ζορ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των συριακών δυνάμεων. Η πόλη θα απελευθερωθεί εντελών την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο Κονατσένκοφ.