Έκκληση σε χώρες και οργανισμούς να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση του νησιού Μπαρμπούντα στην Καραϊβική κάνει ο Ρόμπερτ ντε Νίρο.

Το νησί της Καραϊβικής καταστράφηκε από τον ισχυρότερο κυκλώνα στην ιστορία, την Ίρμα, και ο ντε Νίρο λέει ότι «έχουμε μια ανθρωπιστική κρίση, μια ολόκληρο νήσο κατεστραμμένη».

Την περασμένη Δευτέρα, ο δυο φορές βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός πήγε στα Ηνωμένα Έθνη. Η συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού με ηγέτες πολλών χωρών της Καραϊβικής που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ίρμα έλαβε χώρα την παραμονή της έναρξης των εργασιών της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κυκλώνας προξένησε ζημιές – ή κατάστρεψε – στο 90% των υποδομών της Μπαρμπούντα, στην οποία ζουν περίπου 1.500 και στην οποία φιλοξενείται θέρετρο του οποίου συνιδιοκτήτης είναι ο Ντε Νίρο. «Για πρώτη φορά σε διάστημα 300 χρόνων, σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας που ζει στην Μπαρμπούντα» δήλωσε, στη συνάντηση, ο γενικός κυβερνήτης της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Ρόντνεϊ Ουίλιαμς (όλος ο πληθυσμός της νήσου έχει μετεγκατασταθεί στην Αντίγκουα).

«Πρέπει να δράσουμε από κοινού για να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους» προέτρεψε ο ντε Νίρο. Ο δρόμος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς και δύσκολος. Οι κάτοικοι της Μπαρμούντα πρέπει να συμμετέχουν, οι οικίες τους να επιδιορθωθούν και να είναι πιο στέρεες, να ξαναχτιστούν πιο ανθεκτικές, καινούργια σπίτια μεγαλύτερης αντοχής. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις άμεσες ανάγκες, την ηλεκτροδότηση, το πόσιμο νερό, τα τρόφιμα, την φαρμακευτική περίθαλψη, τα ζώα».