Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα ήταν λάθος η απόσυρση από τη συμφωνία που συνάφθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης κι αφού η κυβέρνηση Τραμπ προέβαλε αντιρρήσεις επί σημείων της συμφωνίας.

«Όσον αφορά εμένα πρέπει να διατηρήσουμε τη συμφωνία του 2015 διότι είναι μια καλή συμφωνία, που προβλέπει τον αυστηρό έλεγχο της κατάστασης» είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη.

«Θα ήταν σφάλμα να ακυρώσουμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χωρίς να έχουμε κάτι άλλο» τόνισε, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον ενημέρωσε σχετικά με την απόφασή του εάν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη συμφωνία.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να παραμείνει προσθέτοντας ωστόσο «δύο ή τρεις πυλώνες», είπε επίσης ο Μακρόν.

«Θα πρέπει να προσθέσουμε δύο ή τρεις επιπλέον πυλώνες: έναν για τον καλύτερο έλεγχο των βαλλιστικών πυραύλων και των βαλλιστικών δραστηριοτήτων, που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία του 2015. Έναν δεύτερο για την εποχή μετά το 2025, διότι η συμφωνία δεν προβλέπει τι θα γίνει μετά το 2025 κι έναν τρίτο προκειμένου να ξεκινήσουμε συζητήσεις με το Ιράν επί της παρούσας κατάστασης στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής.