Δεν κινδύνεψαν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στο Μεξικό μετά τα φονικά 7,1 Ρίχτερ, που έκοψαν το νήμα της ζωής 216 ανθρώπων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας.

«Όλοι μας είμαστε καλά. Επικοινωνήσαμε με την πρεσβεία και με όλους τους Έλληνες […]. Μ’ αυτούς που επικοινωνήσαμε είναι όλοι καλά» είπε η πρόεδρος της Κοινότητας Γεωργία Μπουτσιάνη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι 1:10 το βράδυ και πάρα πολύς κόσμος είναι έξω στους δρόμους και έχουν συστήσει ομάδες για να βοηθήσουν» περιέγραψε η κ. Μπουτσιάνη και τόνισε πως ο σεισμός συνέπεσε με την 32η επέτειο του σεισμού που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς στην πρωτεύουσα.

«Χθες το πρωί είχαμε μια άσκηση για σεισμό γιατί είναι και τα 32 χρόνια μετά από εκείνον με τους 10.000 νεκρούς το ’85 και μετά από τρεις ώρες και δεκατέσσερα λεπτά έγινε ο σεισμός. Αυτό που βλέπουμε είναι πώς να σώσουμε περισσότερο κόσμο γιατί έχουν μείνει ακόμα άτομα κάτω από τα συντρίμια. Επομένως αυτό είναι που προσπαθούν όλοι να κάνουν. Ο κόσμος βγήκε έξω να βοηθήσει» είπε η κ. Μπουτσιάνη.

Πολλές πολυκατοικίες και κτίρια έχουν ρωγμές και αύριο αναμένεται να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. «Θα γίνει γνωστό εάν η κατάσταση είναι ασφαλής» είπε.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν συνεχώς συμβουλές και οδηγίες στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν. «Είμαστε πάρα πολύ καλά ενημερωμένοι» είπε η κ. Μπουτσιάνη και συμπλήρωσε ότι οι Αρχές έχουν συστήσει στους πολίτες να μη βρίσκονται στους δρόμους, αλλά σε ασφαλή σημεία.

Τόνισε πως οι πολίτες βοηθούν όσους έχουν ανάγκη «με φαγητά, ρούχα και νερό εμφιαλωμένο, τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν ανοίξει τις πόρτες τους (…)».

Για όσους αναζητήσουν πληροφορίες για συγγενείς τους, η κ. Μπουτσιάνη τόνισε πως μπορούν να καλούν στον προσωπικό αριθμό του κινητού της (005217222549194).

Συλλυπητήρια Παυλόπουλου

Τη βαθιά λύπη του προς τον Πρόεδρο του Μεξικού και τον μεξικανικό λαό εξέφρασε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον εδώ πρέσβη του Μεξικού Daniel Hernandez-Joseph και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του ‘Ελληνα Προέδρου προς τον Μεξικανό ομόλογό του Enrique Pena Nieto και τον μεξικανικό λαό για τα πολυάριθμα θύματα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, του φονικού σεισμού που σημειώθηκε στο Μεξικό, εκφράζοντας συγχρόνως την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον δοκιμαζόμενο μεξικανικό.