Απελπισμένοι γονείς και διασώστες εργάζονται ακατάπαυστα, δίπλα δίπλα, στο σχολείο της Πόλης του Μεξικού όπου τουλάχιστον είκοσι δύο παιδιά βρήκαν τραγικό θάνατο μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ.

Πλάι στο πένθος για τις 22 ζωές που χάθηκαν, γιγάντια είναι η αγωνία για τα ακόμα τριάντα παιδιά και τους δώδεκα ενήλικους που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Μέσα στα συντρίμμια του σχολείου Enrique Rebsamen, σε κομμάτια μπετό και διάσπαρτα σίδερα, στρατιώτες και πυροσβέστες βρήκαν τουλάχιστον 22 παιδιά και δύο ενήλικους νεκρούς.

Στο σχολείο επικρατούσαν σκηνές χάους, με τους γονείς να κρατούν ζωντανή την ελπίδα πως τα παιδιά τους δεν είναι μεταξύ των νεκρών.

«Συνεχώς ανασύρουν παιδιά μέσα από τα ερείπια, αλλά δεν έχουμε βρει την κόρη μας» δηλώνει στο Reuters η 32χρονη Adriana D’Fargo, με τα κατακόκκινα πρησμένα μάτια της να αποτυπώνουν την αγωνιώδη αναμονή της για ένα καλό νέο από το 7χρονο παιδί της.

Τα μεσάνυχτα εντοπίστηκαν τρεις επιζώντες.

«Ακούει η οικογένεια της Fatima Navarro» φώναξε ένας στρατιώτες, με τα χέρια του ενωμένα σε νικηφόρα γροθιά. «Η Fatima είναι ζωντανή!».

Καθώς έπεφτε η νύχτα, εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονταν να κοιμηθούν στους δρόμους, με τις αρχές και τους εθελοντές να στήνουν κέντρα διανομής νερού και τροφίμων μέσα σε σκηνές.

Εθελοντές, στρατιώτες και πυροσβέστες σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες για να σκάψουν, ακόμα και με γυμνά χέρια, και να βρουν παγιδευμένους επιζώντες ή νεκρά σώματα μέσα στα ερείπια σπιτιών, σχολείων κι ενός εργοστασίου.

Με το μεγαλύτερο μέρος της πόλης να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, οι έρευνες γίνονται στο σκοτάδι, με γεννήτριες και φακούς. Οι διασώστες ζητούν διαρκώς να γίνεται ησυχία, καθώς αφουγκράζονται τα συντρίμμια αναζητώντας κάποιον ήχο που δείχνει πως κάποιος, κάπου είναι ζωντανός.

Τα στοιχεία για τον απολογισμό των νεκρών παραμένουν συγκεχυμένα, σύμφωνα πάντως με την τελευταία ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, φτάνουν τους 216.

Ο 44χρονος Moises Amador Mejia, υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας, δεν σταμάτησε να ψάχνει μέσα στα ερείπια, μέσα στη νύχτα, ελπίζοντας να εντοπίσει και να ανασύρει τους εγκλωβισμένους σε σπίτια της συνοικίας Κοντέσα, στην Πόλη του Μεξικού. «Θα μείνουμε εδώ μέχρι να βρούμε όλους όσοι έχουν μείνει μέσα. Μέρα και νύχτα» λέει στο Reuters.