Στις ΗΠΑ θα μεταφερθούν περίπου πενήντα πρόσφυγες από τα κέντρα κράτησης της Αυστραλίας, και είναι οι πρώτοι που γίνονται δεκτοί στη χώρα, έπειτα από συμφωνία μετεγκατάστασης.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το BBC, πως περίπου πενήντα άνθρωποι από τα κέντρα κράτησης της Παπούα Νέα Γουινέα και του Ναούρου θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ.

Η συμφωνία μετεγκατάστασης είχε επιτευχθεί με τη διακυβέρνηση Ομπάμα το 2016 και οι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει να δεχθούν 1.250 πρόσφυγες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη συμφωνία «χαζή» αλλά δεσμεύτηκε να την εφαρμόσει.

Η Αυστραλία, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, αρνείται να δεχθεί οποιονδήποτε φτάνει στα εδάφη της χωρίς έγγραφα και τον παραπέμπει στα κέντρα κράτησης στα νησιά Ναούρου και Μάνους.

Σύμφωνα με την οργάνωση Refugee Action Coalition, τρεις Σουδανοί πρόσφυγες είναι μεταξύ αυτών που θα φύγουν αυτό το Σαββατοκύριακο από το κέντρο όπου κρατούνται και θα ταξιδέψουν την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

«Είναι μάλλον χαρούμενοι γιατί έχουν αηδιάσει με την Αυστραλία και ανυπομονούν να φτάσουν στις ΗΠΑ και σε ένα ασφαλές μέρος, ύστερα από τέσσερα χρόνια που κρατούνται παράνομα» δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης στο BBC. «Τα αισθήματά μας είναι ανάμεικτα. Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών στα κέντρα κράτησης ακόμα περιμένουν απαντήσεις και ανησυχούν για το μέλλον τους».

Το κέντρο κράτησης στο Μάνους πρόκειται να κλείσει και η κυβέρνηση λέει πως αυτό θα γίνει έως τις 31 Οκτωβρίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι θα γίνει με τους πρόσφυγες που κρατούνται εκεί. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν θα μεταφερθούν στην Αυστραλία αλλά μπορεί να σταλούν στην Παπούα Νέα Γουινέα ή πίσω στις χώρες προέλευσής τους.

f7i32cf7 r1qq0nfh