Ο σεισμός των 7,1 βαθμών ο οποίος έπληξε την Τρίτη το κεντρικό Μεξικό στοίχισε κατά τον μέχρι τώρα ακόμα προσωρινό απολογισμό των αρχών τη ζωή σε τουλάχιστον 134 ανθρώπους σε διάφορες πολιτείες κι είχε αποτέλεσμα να καταρρεύσουν δεκάδες κτίρια στην εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας, όπου σωστικά συνεργεία έχουν αποδυθεί σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να βγάλουν επιζώντες από τα συντρίμμια. Μαζί τους και πολλοί πολίτες οι οποίοι σκάβουν με εργαλεία ακόμα και με τα χέρια προκειμένου να βρουν επιζώντες και να απομακρύνουν μπάζα, όπως θα δείτε στο βίντεο παρακάτω.

Ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων και των οχημάτων της πυροσβεστικής ακούγεται σε σχεδόν όλη την πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε νωρίτερα ότι 27 κτίρια κατέρρευσαν ολοσχερώς ή εν μέρει μόνο στην Πόλη του Μεξικού. Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές είναι τουλάχιστον πενήντα. «Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί στ’ αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά η οδοντίατρος Κλαούντια Μενέσες, που βρισκόταν στην κλινική της στη συνοικία Λινταβίστα όταν έγινε ο σεισμός το απόγευμα.

«Θα πάμε σε ένα κτίριο που έπεσε για να δούμε αν μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια», πρόσθεσε η ίδια. Κατά τα μέχρι στιγμής στοιχεία η Πολιτεία που επλήγη βαρύτερα από τον καταστροφικό σεισμό είναι η Μορέλος, νότια της πρωτεύουσας. Τουλάχιστον 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί. Θάνατοι έχουν αναφερθεί στην πρωτεύουσα, στην Πολιτεία Πουέμπλα και στην Πολιτεία του Μεξικού. Σύμφωνα με την μεξικανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού CFE, τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια πελάτες της δεν έχουν ηλεκτροδότηση. Ο ισχυρός σεισμός είναι ο δεύτερος που πλήττει το Μεξικό μέσα σε αυτόν τον μήνα. Ο σεισμός 8,2 βαθμών που έπληξε το νότιο Μεξικό την 7η Σεπτεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 98 ανθρώπους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε μια ανάρτησή του στο Twitter «ο θεός να ευλογεί τους ανθρώπους στην Πόλη του Μεξικού. Είμαστε μαζί σας και θα είμαστε εκεί για εσάς».

Ο σεισμός σημειώθηκε ακριβώς την 32η επέτειο ενός σεισμού που είχε ισοπεδώσει μέρος της μεξικανικής πρωτεύουσας και είχε στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων το 1985.

Τουλάχιστον ένας επιζώντας ανασύρθηκε από ένα κτίριο που κατέρρευσε στην πολυσύχναστη συνοικία Κοντέσα της πρωτεύουσας, ενώ ένας ακόμη διασώθηκε από τα συντρίμμια ενός εξαώροφου κτιρίου σε μικρή απόσταση. Στην Κουερναβάκα, μια πόλη της Μορέλος που αποτελεί δημοφιλή προορισμό των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου, τοπικά ραδιοφωνικά δίκτυα έκαναν λόγο για ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με βίντεο και φωτογραφίες που ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι πολίτες, ο Εγκέλαδος «έκοψε» στη μέση το θρυλικό στάδιο Αζτέκα. Μια από τις κερκίδες του γηπέδου που φιλοξένησε τον ιστορικό τελικό του Μουντιάλ το 1986 έχει «ανοίξει» στα δύο και κάνει πολλούς να εκτιμούν πως οι ζημιές στο στάδιο θα είναι ανυπολόγιστες.