Τουλάχιστον 61 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε μία σειρά επιθέσεων που είχαν στόχο σιίτες στο νότιο Ιράκ και σε σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, την ώρα που βαθαίνει η πολιτική κρίση στη χώρα.

Οι επιθέσεις αυτές είναι οι πιο αιματηρές μετά τη σειρά εκρήξεων που είχε σημειωθεί στις 22 Δεκεμβρίου στη Βαγδάτη, τέσσερις ημέρες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Στη Νασιρίγια ένας καμικάζι πυροδότησε τη βόμβα που έφερε την ώρα που βρισκόταν μεταξύ σιιτών προσκυνητών που μετέβαιναν στην ιερή πόλη Κερμπάλα για μια σιιτική γιορτή.

Στην πρωτεύουσα οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε τρεις συνοικίες της Βαγδάτης: στην Καντχιμίγια, τη Μούσα αλ Κάντουμ και τη Σαντρ Σίτι.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται την ώρα που στο Ιράκ οξύνεται η πολιτική κρίση μεταξύ των σουνιτικών και σιιτικών πολιτικών κομμάτων. Πολλοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τις τελευταίες ημέρες την ανησυχία τους ότι ενδέχεται να επαναληφθούν οι διαδογματικές συγκρούσεις που το 2006 και 2007 είχαν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η παρούσα πολιτική κρίση ξέσπασε όταν το σουνιτικό κόμμα Ιρακίγια κατήγγειλε στα μέσα Δεκεμβρίου με έντονο τρόπο τις αυταρχικές μεθόδους του σιίτη ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.

Η κατάσταση οξύνθηκε όταν λίγες ημέρες αργότερα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για συνομωσία εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του σουνίτη Τάρεκ αλ Χασέμι, ο οποίος έχει καταφύγει στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.