Να εντείνουν τις πιέσεις προς τη Βόρεια Κορέα για να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα θα καλέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τις χώρες- μέλη του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας την πρώτη του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού για να μιλήσει γι’ αυτό που θεωρεί τη μεγαλύτερη πρόκληση παγκοσμίως.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν στο Reuters πως ο Τραμπ θα αναφερθεί και στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και θα μιλήσει για τους ισλαμιστές μαχητές χαρακτηρίζοντάς τους «losers».  Η ομιλία Τραμπ, το μεσημέρι, θα σηματοδοτήσει και την προσπάθειά του να παρουσιάσει το όραμά του με σύνθημα «Πρώτα η Αμερική».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει βοήθεια για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Ασία ώστε να υποβαθμιστεί η Βόρεια Κορέα σε «κράτος-παρία», όπως αναφέρει το Reuters, και να πιεστεί το Ιράν να ελεγχθεί σε πολλά πεδία, από τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων ως την ανάμειξή του στη Συρία.

Οι αναφορές του Τραμπ θα γίνουν με φόντο τη δήλωση της εκπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ πως όλες οι μη στρατιωτικές επιλογές για τη Βόρεια Κορέα έχουν πια εξαντληθεί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού έχει ήδη επιβάλλει πολλές κυρώσεις στην Πιονγιάνγκ.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τόνισε σε δημοσιογράφους πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα για «αποσταθεροποιητική, εχθρική και επικίνδυνη συμπεριφορά».