Να αναβληθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, που είναι προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου, μέχρις ότου μπορέσει να εξετάσει τη συνταγματικότητά του, ζήτησε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε εντολή αναστολής της διαδικασίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που είναι προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτέμβριου, μέχρις ότου εξετάσει τις προσφυγές που έχει λάβει, επισημαίνοντας ότι η ψηφοφορία αυτή είναι αντισυνταγματική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, δήλωσε σήμερα από τη Βαγδάτη ότι το απόγευμα θα μεταβεί στην Αρμπίλ, για να προσπαθήσει να πείσει τον Κούρδο πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί να αναβάλει το δημοψήφισμα.

«Θα είμαι το απόγευμα στην Αρμπίλ για να πω στον Μασούντ Μπαρζανί ότι δεν στηρίζουμε το κουρδικό δημοψήφισμα. Είμαστε δεσμευμένοι στην ενότητα του Ιράκ και εργαζόμαστε με τον ΟΗΕ για να βρούμε εναλλακτικές στο δημοψήφισμα», εξήγησε ο Φάλον.

Υπενθυμίζεται ότι την ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν πρότεινε ο ειδικός εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ.