Την υπογραφή μιας νέας συνθήκης ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για μετά το Brexit, αναμένεται να προτείνει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο πλευρών για να αντιμετωπιστούν οι «ολοένα αυξανόμενες διασυνοριακές απειλές».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται, στο έκτο έγγραφό της σχετικά με τη σχέση της με την ΕΕ μετά τον Μάρτιο του 2019, να τονίσει πως η νέα συνθήκη «θα στηρίζεται στις κοινές μας αξίες και θα διασφαλίζει πως η συνεργασία μας έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απειλές που αντιμετωπίζουμε».

«Έχουμε ήδη στενή συνεργασία με την Ε.Ε. σε θέματα ασφαλείας και είναι προς το συμφέρον και των δυο μας να βρούμε τρόπους να τη διατηρήσουμε» σημείωσε σε δήλωσή του ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως οι συνομιλίες για τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχουν βρεθεί σε τέλμα, με σημείο τριβής κυρίως τον λεγόμενο «λογαριασμό του Brexit», το ποσό δηλαδή που η προς αποχώρηση χώρα καλείται να καταβάλει στον ευρωπαϊκό συνασπισμό.

Η σημερινή πρόταση για το θέμα της ασφάλειας διατυπώνεται μόλις λίγες μέρες μετά και το νέο χτύπημα σε βρετανικό έδαφος, την αυτοσχέδια βόμβα στο μετρό του Λονδίνου που είχε ως αποτέλεσμα τριάντα άνθρωποι να τραυματιστούν.