Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποφασίσει να απελευθερώσουν τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο για να επισπεύσουν τις ειρηνευτικές διαδικασίες με τους αφγανούς Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν χθες έτοιμοι να εγκαταστήσουν ένα πολιτικό γραφείο έξω από το Αφγανιστάν για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ένα ιστορικό πρώτο βήμα από την πλευρά τους προς αυτή την κατεύθυνση μετά από μια δεκαετία σύγκρουσης με την κυβέρνηση της Καμπούλ και των συμμάχων της του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ζήτησαν σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Ταλιμπάν που κρατούνται στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός γραφείου εκπροσώπησης των Ταλιμπάν εκτός Αφγανιστάν με τον όρο ότι θα σεβαστούν τους διεθνείς κανόνες.

Οι ΗΠΑ και το Αφγανιστάν, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιθυμούν να καταλήξουν σε μία απτή συμφιλίωση, που θα βασίζεται στην αποκήρυξη από την πλευρά των Ταλιμπάν της βίας, στη δέσμευσή τους ότι θα πάψουν να υποστηρίζουν την αλ Κάιντα και ότι θα συμμορφωθούν με το αφγανικό σύνταγμα.