Ο ρώσος αντιφρονών Σεργκέι Ουντάλτσοφ, επικεφαλής ενός κινήματος της άκρας αριστεράς, δήλωσε πως βγήκε από τη φυλακή, έπειτα από κράτηση ενός μηνός, στη διάρκεια της οποίας χρειάσθηκε να νοσηλευτεί πλειστάκις μετά τις αλλεπάλληλες απεργίες πείνας του.

«Ένα ιστορικό γεγονός επετεύχθη. Αποφυλακίστηκα», είπε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Σεργκέι Ουντάλτσοφ, που ηγείται του Αριστερού Μετώπου, είχε συλληφθεί στις 4 Δεκεμβρίου στη διάρκεια απαγορευμένης διαδήλωσης ενάντια στις αμφιλεγόμενες βουλευτικές εκλογές, που είχε κερδίσει το Κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν και εν συνεχεία καταδικάσθηκε σε 15μερη φυλάκιση.

Ο Ουντάλτσοφ συνελήφθη ξανά και καταδικάσθηκε σε 10ήμερη φυλάκιση, διότι σύμφωνα με την αστυνομία δεν είχε εκτίσει πλήρως προηγούμενη ποινή που του είχε επιβληθεί τον Οκτώβριο.

Εκείνη την εποχή ο ρώσος αντιφρονών, που βρισκόταν στη φυλακή για συμμετοχή του σε παράνομη συγκέντρωση, είχε νοσηλευτεί διότι πραγματοποιούσε απεργία πείνας και δίψας. Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο δεν επανήλθε στις φυλακές για να ολοκληρώσει την έκτιση της ποινής του.

Προ τριών εβδομάδων είχε νοσηλευθεί εκ νέου επειδή είχε αρνηθεί τροφή στη φυλακή επί πολλές ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν πάλι στο νοσοκομείο, υπό επιτήρηση, διότι πραγματοποιούσε κι άλλη απεργία πείνας.

Το 2011 ο Ουντάλτσοφ καταδικάσθηκε οκτώ φορές σε ποινές που έφθαναν τις δεκαπέντε ημέρες κράτηση.