Απειλητικά προς τη Φλόριντα κατευθύνεται ο τυφώνας Ίρμα με ανέμους που η ταχύτητά τους ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, αφού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην κεντρική και ανατολική Κούβα. Πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι αρχές καλούνται να πραγματοποιήσουν ομαλά τη μεγαλύτερη, ίσως, επιχείριση εκκένωσης στην ιστορία.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν λιγότερα από 100 χιλιόμετρα βόρεια του θέρετρου Βαραδέρο και άρχισε να μετακινείται προς τα βορειοδυτικά και να απομακρύνεται από τις ακτές της Κούβας.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν το μάτι του κυκλώνα να φθάσει στα στενά της Φλόριντας σε λίγη ώρα και το φαινόμενο θα αρχίσει να πλήττει τις ακτές της αμερικανικής Πολιτείας.

AP_17253090079868

Στην Αβάνα και τις γειτονικές επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα συνεχίζουν να πλήττονται από τις συνέπειες του τυφώνα κυρίως με κύματα ύψους ακόμη και οκτώ μέτρων.

Η Πολιτική Προστασία της Κούβας έχει θέσει τις τρεις επαρχίες σε κατάσταση συναγερμού.

AP_17252724156369 AP_17253038490235

Ο τυφώνας ήταν ο πρώτος τόσο μεγάλης ισχύος το μάτι του οποίου έπληξε άμεσα το νησί από το 1932. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, προκάλεσε «σοβαρές» υλικές ζημιές στις κεντρικές επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα τις τελευταίες 24 ώρες, ειδικά στα κάγιος, τα τουριστικά νησάκια, που είχαν αποκοπεί από τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου.

Αν και ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για σοβαρές υλικές ζημιές, επίσημα δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος στη νήσο.