«Λάδι» προσπαθεί να βγάλει ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, τον προκάτοχό του Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν. Συγκεκριμένα ο νυν υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας δήλωσε σήμερα πως ο προκάτοχός του, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνωμοσία με σκοπό την παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, δεν έκανε τίποτε που να βλάπτει τη χώρα.

«Ο Τσαγκλαγιάν δεν έκανε τίποτα εναντίον των συμφερόντων της Τουρκίας», δήλωσε ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί στους δημοσιογράφους. «Δεν αφορά την Τουρκία αν ο Τσαγκλαγιάν ενήργησε εναντίον των συμφερόντων άλλων χωρών.» Ο Ζεϊμπεκτσί είπε επίσης πως η υπόθεση εναντίον του Τσαγκλαγιάν παραμένει αναπόδεικτη. «Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι αυτές οι κυρώσεις παραβιάστηκαν, αλλά εκείνοι που ισχυρίζονται αυτά τα πράγματα είναι υποχρεωμένοι να τα αποδείξουν».

Εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του Τσαγκλαγιάν, πρώην υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας, και ενός πρώην επικεφαλής μιας τουρκικής κρατικής τράπεζας για συνωμοσία με σκοπό την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, διευρύνοντας μια έρευνα που έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι η πρώτη φορά που ένα πρώην μέλος της τουρκικής κυβέρνησης με στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται στην υπόθεση αυτή, η οποία προέκυψε από μια έρευνα περί παράκαμψης των κυρώσεων από έναν τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού.

Ο Ερντογάν έχει πει πως πιστεύει ότι οι αρχές των ΗΠΑ έχουν «απώτερα κίνητρα» στη δίωξη του πλούσιου εμπόρου χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές των ΗΠΑ πέρυσι. Οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και του πρώην γενικού διευθυντή της Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν και δύο άλλων, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ για τον νότιο τομέα της Νέας Υόρκης.

Κατηγορούνται για «συνωμοσία προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της κυβέρνησης του Ιράν και άλλων ιρανικών οντοτήτων, που έχουν τεθεί υπό απαγόρευση από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών». Κατηγορούνται επίσης ότι είπαν ψέματα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ για τις συναλλαγές αυτές, για ξέπλυμα χρημάτων και εξαπάτηση πολλών οικονομικών θεσμών με την απόκρυψη της αληθινής φύσης αυτών των συναλλαγών, ανέφεραν οι εισαγγελείς των ΗΠΑ.

Ο Ζαράμπ και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Halkbank Μεχμέτ Χακάν Ατίλα συνελήφθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο του 2016 και η δίκη τους αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Ο ίδιος έχει προσλάβει τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μάικλ Μακέισι για να τον υπερασπιστούν στο δικαστήριο. Ο Τζουλιάνι έχει πει πως τόσο οι αμερικανοί όσο και οι τούρκοι αξιωματούχοι παραμένουν «δεκτικοί» σε μια διπλωματική επίλυση λόγω της φύσης των κατηγοριών εναντίον του Ζαράμπ και της σημασίας της Τουρκίας ως συμμάχου. Ο Τσαγκλαγιάν, ο Ασλάν και οι άλλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση παραμένουν ελεύθεροι, ανέφεραν αμερικανοί εισαγγελείς.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει άμεσα με τον Τσαγκλαγιάν ή τον Ασλάν για σχολιασμό. Η Halkbank ανέφερε πως όλες οι συναλλαγές της πραγματοποιήθηκαν σε πλήρη συμμόρφωση με τους εθνικούς και τους διεθνείς κανονισμούς. «Φαίνεται ότι κυκλοφορούν ειδήσεις για την τράπεζά μας και κάποιους από τους πρώην διευθυντές της που παραπλανούν το κοινό και τους επενδυτές», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Halkbank στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.