Οι ΗΠΑ επιθυμούν την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα και απαγόρευση εξαγωγών κλωστουφαντουργικών προϊόντων, σύμφωνα με το προσχέδιο ψηφίσματος που διανεμήθηκε σήμερα στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Με βάση το κείμενο, η Ουάσινγκτον προτείνει επίσης το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης εις βάρος του, καθώς και την απαγόρευση προσλήψεων βορειοκορεατών εργατών που ζουν στο εξωτερικό.

Με τη στήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας (μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ), η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι έχει δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον θέλει το νέο προσχέδιο απόφασης να τεθεί προς ψήφιση τη Δευτέρα. Εντούτοις ο Ρώσος πρεσβευτής στα ΗΕ Βασίλι Νεμπέτζια έχει τονίσει ότι αυτό ίσως είναι “κάπως πρόωρο”.

Η στάση που θα τηρήσουν η Κίνα και η Ρωσία, τα δύο άλλα μέλη του ΣΑ που έχουν δικαίωμα βέτο, παραμένει αδιευκρίνιστη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν διεμήνυσε ότι σε περίπτωση που τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών της, έχει έτοιμο ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα υποβάλει στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προς υπογραφή, το οποίο θα επιβάλλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα συναλλάσσεται με την Πιονγκγιάνγκ.

«Έχω έτοιμο ένα εκτελεστικό διάταγμα. Είναι έτοιμο να πάει στον πρόεδρο. Θα μου δίνει εξουσιοδότηση να σταματάω τις εμπορικές συναλλαγές και να επιβάλλω κυρώσεις σε οποιονδήποτε κάνει εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα. Ο πρόεδρος θα το εξετάσει όταν έρθει η ώρα, αφού δώσει στον ΟΗΕ χρόνο για να αναλάβει δράση», δήλωσε ο Μνούτσιν σε δημοσιογράφους στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από τη Βόρεια Ντακότα, όπου ο Τραμπ εκφώνησε ομιλία για τη φορολογική μεταρρύθμιση την οποία θέλει να προωθήσει.