Στα «σκοπευτικά» των Παλαιστινίων μπήκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, καθώς έκανε λόγο για «δήθεν κατοχή» των παλαιστινιακών εδαφών από το εβραϊκό κράτος. Συγκεκριμένα οι Παλαιστίνιοι χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  σε επιστολή που απευθύνεται σε διπλωμάτες, σε αντίγραφο της οποίας είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο, ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Σάεμπ Ερεκάτ υπογράμμισε πως το Ισραήλ επέσπευσε τους τελευταίους μήνες τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών.

«Τέτοιες ενέργειες και πρακτικές δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τη συνενοχή της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων στις συζητήσεις με το Ισραήλ που βρίσκονται σήμερα σε νεκρό σημείο.

Σύμφωνα με τον Ερεκάτ, τα σχόλια του αμερικανού πρεσβευτή Ντέιβιντ Φρίντμαν την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Jerusalem Post, στις οποίες αναφέρεται σε «δήθεν κατοχή» (των παλαιστινιακών εδαφών), ισοδυναμούν με σιωπηρή έγκριση της ισραηλινής πρακτικής. «Θεωρούμε πως η δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, κ. Ντέιβιντ Φρίντμαν, που αναφέρεται σε «δήθεν κατοχή» είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζει στην επιστολή του.

Το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη, που είναι παλαιστινιακό έδαφος, και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τον πόλεμο του Ιουνίου του 1967. Στη συνέχεια προσάρτησε το παλαιστινιακό τμήμα της ιερής πόλης. Ο ΟΗΕ θεωρεί πως η κατοχή και η προσάρτηση είναι παράνομες, όπως και ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το επίμαχο σχόλιο «δεν αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στην αμερικανική πολιτική».

Ο Φρίντμαν, που ήταν προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν διοριστεί πρεσβευτής στο Ισραήλ, επικρίθηκε πολλές φορές από τους Παλαιστινίους για την υποστήριξή του στον ισραηλινό εποικισμών των παλαιστινιακών εδαφών. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει πως θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους που βρίσκονται σε νεκρό σημείο από το 2014. Ο εποικισμός είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα.

Συνεχίζεται από όλες τις ισραηλινές κυβερνήσεις μετά το 1967 και περισσότεροι από 600.000 ισραηλινοί έποικοι βιώνουν μια συχνά συγκρουσιακή συνύπαρξη με περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστινίους στις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Όχθης και την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από τη λύση των δύο κρατών –-ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ– για τη διευθέτηση μίας από τις πιο παλιές διενέξεις στον κόσμο. Η λύση των δύο κρατών είναι το σημείο αναφοράς ενός μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας, από τον ΟΗΕ έως τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.