Το πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσει ένας μισθωτός το δικό του σπίτι δεν χρειάζεται καμία ανάλυση, καθώς το ξέρουμε και το ζούμε όλοι.

Ειδικά για τις νεότερες γενιές, το όνειρο ενός κεραμιδιού να βάλεις το κεφάλι σου από κάτω απομακρύνεται με γοργούς ρυθμούς, αφήνοντας το πράγμα στην επικράτεια της… επιστημονικής φαντασίας.

Κι όμως, μέσα στις κοιλάδες της νότιας Ουαλίας υπάρχει μια πόλη που δεν χρειάζεσαι και τόσα για να βάλεις το όνομά σου στους τίτλους ιδιοκτησίας ενός σπιτιού.

Καμιά 30αριά χιλιόμετρα από το Κάρντιφ λοιπόν, εκεί που χτυπά η καρδιά της εξορυκτικής βιομηχανίας, εκεί βρίσκεται το Φέρνντεϊλ, που στα ουαλικά είναι όσο πιο δυσκολοπρόφερτο παίρνει (Glynrhedynog το λένε).

Εδώ ο υποψήφιος αγοραστής ενός σπιτιού χρειάζεται να κερδίζει μόλις 4 λίρες την ώρα (4,3 ευρώ δηλαδή), εκεί που το χαμηλότερο μεροκάματο για έναν 25χρονο κυμαίνεται στις 7,5 λίρες (8,15 ευρώ)! Ακόμα και ένας 18άρης βγάζει 4,05 λίρες την ώρα (4,4 ευρώ), σύμφωνα πάντα με τα επίσημα κρατικά στατιστικά, κι έτσι μπορεί κι αυτός να αποκτήσει ένα σπιτάκι για τα γεράματά του.

lookfdfserfsefsetst1

Αυτό μας είπε σχετική έρευνα που έγινε στη Βρετανία, η οποία ανέλυσε και τους 2.650 ταχυδρομικούς κώδικες της χώρας για να βρει πού πωλούνται τα πιο προσιτά σπίτια της χώρας. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη μια προκαταβολή της τάξης του 20%, επιτόκιο δανεισμού στο 2,63% και υπολογίζοντας τη μέση εργασιακή εβδομάδα σε 37,5 ώρες.

Το μέρος περιγράφεται μάλιστα ως «ιδανική περιοχή», με σχολεία και καλές συγκοινωνίες και όλα τα καλά. Στο εντελώς αντίθετο άκρο βρίσκεται περιοχή του Σάρεϊ της νοτιοανατολικής Αγγλίας, εκεί που για να αγοράσει κάποιος ένα σπίτι θα πρέπει να κερδίζει περισσότερα από 92 ευρώ την ώρα (84,84 λίρες)!

Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του Φέρνντεϊλ σχολίασε μάλιστα πως «δεν μπορώ να το πιστέψω πως το Φέρνντεϊλ είναι η πιο προσιτή περιοχή για να αγοράσει κανείς σπίτι. Τι μας λέει αυτό για τα επίπεδα φτώχειας!».

Την ίδια ώρα βέβαια, όταν κερδίζεις 0 ευρώ την ώρα, όσο προσιτό κι αν είναι ένα σπίτι, δεν είναι ξεκάθαρα για σένα…